Millioner til nyt projekt: Naturvenner opruster indsats under havet

Danmarks Naturfredningsforening vil formidle havmiljøets udfordringer med millionstøtte fra privat fond.

Danmarks Naturfredningsforening vil sætte mere fokus på, hvad der egentlig foregår under havoverfladen. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Ude af øje, ude af sind.

Naturen under havoverfladen har været overset i Danmark. Med den begrundelse vil Danmarks Naturfredningsforening nu sætte mere fokus på, hvad der egentlig foregår under havoverfladen, for eksempel i områder som Nordsøen og Limfjorden.

- Der er behov for, at man i Folketinget skærper indsatsen i forhold til havmiljøet, siger Morten Pedersen, som er chef for foreningens natur- og miljøafdeling.

Pengene skal blandt andet bruges til at ansætte tre nye medarbejdere, som udelukkende skal arbejde med naturbeskyttelse i havet og særligt i forhold til fiskeri.

- Medarbejderne skal være med til at formidle, hvilke problemer vi har med havmiljøet i dag og sikre en politisk dialog, siger Morten Pedersen.

- Der er flere steder, hvor fiskeriet udgør et problem i forhold til vores havmiljø. Det gælder spørgsmålet, om fiskeriet er bæredygtigt i forhold til fiskebestandene, og det gælder de fangstmetoder, man bruger i erhvervet.

Fiskerne er positive

Naturfredningsforeningens oprustning bliver budt velkommen af fiskerne. I hvert fald hvis det sker på et sagligt grundlag, siger Svend Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening.

- Hvis det sker på en populistisk måde, hvor man vil forbyde fiskeri i bestemte områder bare for at forbyde, så er det ikke vores kop te.

- Men indtil andet er bevist, så tror vi på, det er en positiv tilgang til et samarbejde.

Det er Veluxfonden, som har givet Danmarks Naturfredningsforening otte millioner kroner til at styrke den folkelige og politiske opmærksomhed omkring beskyttelsen af havets natur og miljø.

Ifølge Veluxfondens programchef er støtten til Danmarks Naturfredningsforening et led i organisationens generelle fokus på det danske havmiljø.

- Vi støtter en bred vifte af initiativer, som har til formål at sikre en bedre balance i det danske havmiljø, siger Mikkel Klougart.

- Danmarks Naturfredningsforening har jo en ret markant stemme i det danske civilsamfund, og derfor er det relevant for os at støtte dem, når de ønsker at skabe større opmærksomhed omkring havmiljøet.

Det er nemlig vigtigt, vi får et større indblik i, hvad der gemmer sig under havoverfladen, mener Mikkel Klougart.

- Det fortjener at komme højere op på dagsordenen.

Danmarks Naturfredningsforening er i gang med at rekruttere de nye medarbejdere, som skal arbejde med indsatsen for havmiljøet i tre år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk