Minister og Kriminalforsorgen uenige om udrejsecenter

Naboer til et kommende udrejsecenter er i tvivl om, hvad centerets beboere må efter divergerende udmeldinger fra myndighederne.

Det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård ved Ikast skal snart huse afviste, udviste asylansøgere. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Der er stor forvirring om, hvorvidt beboerne på et nyt udrejsecenter i Ikast egentlig har lov til at bevæge sig frit om natten.

Nej, siger integrationsminister Inger Støjberg (V) og Udlændingestyrelsen. Jo, siger Kriminalforsorgen, der skal drive centeret for styrelsen.

Naboerne, der i forvejen har udtryk bekymring for centeret, er forståeligt nok forvirrede.

- Jeg synes, at myndighederne er lige så forvirrede som vi andre i forhold til, hvad der er op og ned i denne sag. Og det er ikke specielt betryggende for os, der bor tæt på centret, siger nabo Ole Tranberg.

Om kort tid flytter de første af op mod 600 afviste asylansøgere, udvisningsdømte kriminelle og personer på tålt ophold ind på det nye udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast, der hidtil har været et åbent statsfængsel.

På et borgermøde i februar slog blandt andre områdedirektør i Kriminalforsorgen Una Jensen fast, at de nye beboere kan bevæge sig frit – også om natten, fordi de ikke er frihedsberøvede.

Udlændingeminister Inger Støjberg fastholder derimod, at opholdspligt betyder, at man skal opholde sig og sove på Kærshovedgård, med mindre man har fået lov til andet.

- Fremover bliver det sådan, at man har opholdspligt, og vi vil bruge elektronisk adgangskontrol, så man kan se, hvem der opholder sig på centret, siger Inger Støjberg.

På trods af ministerudmeldingen fastholder områdedirektør i Kriminalforsorgen Una Jensen, at der ikke bliver tale om frihedsberøvelse på Kærshovedgård, og dørene bliver ikke låst om natten.

Derudover ønsker Una Jensen ikke at udtale sig yderligere.

Fakta om Udrejsecenter Kærshovedgård:

  • Beboerne får både opholdspligt og aktivitetspligt.
  • De er ikke frihedsberøvede, men skal registreres en gang i døgnet.
  • Der bliver plads til 600 beboere, primært enlige mænd.
  • Nogle af dem er så psykisk og fysisk dårlige, at de skal placeres på en særlig opholdsafdeling.

    (Kilde: Kriminalforsorgen)

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.