Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at transporttiden fra Norge var på 21 timer. Dette er rettet til en transporttid på 18 timer.
Da vi sprang ned fra stolene og råbte 'godt nytår' blev det samtidig tilladt at være minkavler igen. Og nu er de første avlsdyr landet på Thyholm klokken 7 her til morgen.
Det krævede en tur bag i en lastvogn i 18 timer fra Norge, over Sverige for at ende i Nordvestjylland. Men så er minkavlen også endegyldigt tilbage i Danmark, fortæller Louise Simonsen, der er formand for Danske Mink.
- Det er nærmest uvirkeligt. Det har været en næsten umenneskelig kamp de sidste par år for at nå hertil. Det er en drøm, der går i opfyldelse, at vi endelig får lov til at få liv i vores bure igen, siger hun.
Inden avlerne kan begynde arbejdet skal minkene coronatestets.
I første omgang bliver der dog ikke tale om, at hele vogntog med mink triller ind over grænserne. Lige nu har Louise Simonsen kun kendskab til to avlere, der vil starte rigtigt op igen, og en tredje med meget få mink.
- Jeg forestiller mig, at det bliver en branche, hvor vi skal være en lille smule mere end to farme, der åbner, for at vi kan få det til at køre rundt med foder og anden infrastruktur. Som med alle andre former for erhverv, så tror jeg, når der begynder at komme skub i det, og der er penge i det, så kommer der også flere til, siger Louise Simonsen og fortsætter:
- Jeg har ingen ønsker om, at vi skal op på et niveau i nærheden af, hvor vi var før. Jeg synes en niche-produktion, hvor det produkt vi har, er god kvalitet og efterspurgt. Det må være det vi går efter, for det er vi alle sammen bedst tjent med, siger hun.
Og de vil gerne være de bedste skindproducenter, som de havde ry for at være før coronapandemien.
- Det tager noget tid at nå hen til at have samme niveau på vores skind, som vi havde før. Men det var jo minkene, der blev slået ned - og ikke avlerne. Så ekspertisen, viden, gejsten til faget og dyrene den er her jo endnu, siger Louise Simonsen.
Krav og anbefalinger
Når der snart igen kommer liv i lange rækker af jernbure, så følger der også en række krav med. Gennem det meste af efteråret var der møder mellem Danske Mink og Fødevarestyrelsen, og mellem jul og nytår blev enige om de praktiske foranstaltninger.
Det betyder blandt andet, at der i hver besætning skal udtages cirka 60 coronaprøver fra mink om ugen og medarbejdere skal bruge værnemidler som visir eller mundbind. Det fortæller Charlotte Vilstrup, som er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.
- Vi har selvfølgelig lavet de beskyttelsesforanstaltninger, vi anser for nødvendige for, at der ikke sker smitte. Men der er jo selvfølgelig en risiko. Så hvis der bliver smitte, så forventer vi også, at vi kan reagere hurtigt, så vi kan begrænse det, siger hun.
Fødevarestyrelsen vil i starten besøge minkfarmene hver uge og stå for coronaprøverne af dyrene. Og covid-19 hos mink er en anmeldepligtig sygdom. Så hvis avlerne har mistanke om, at deres mink er blevet smittet, skal de kontakte deres dyrlæge.
Sundhedsmyndighederne og særligt Statens Serum Iinstitut, SSI, vil også løbende følge med i overvågningen af mennesker og mink. De vil afveje den generelle situation, der er i befolkningen som helhed. Det indgår også i vurderingen af, hvor alvorligt det er, hvis en besætning skulle blive smittet, fortæller Charlotte Vilstrup.
- SSI's risikovurdering vil løbende blive vurderet, når der kommer mink ind i landet, og vi begynder at teste både mennesker og mink. Men som den ser ud nu, forventer vi ikke, at der er nogen stor risiko, siger veterinærchefen.
Svær at æde
Det tog mange møder inden Danske Mink og Fødevarestyrelsen blev enige om de krav og anbefalinger, som nu ligger fast, hvis nogen ønsker at starte som minkavler. Selvom minkavlerne både er forventningsfulde og glade, så synes de også, at kravene er lige en tand for vidtgående.
Specielt det ugentlige krav om coronatest af minkene har været svær at sluge for Louise Simonsen.
Men selvom minkavlerne er trætte af reglerne, så har de tænkt sig at overholde dem. Og de to parter er enige om at tage et kig på reglerne igen til april. Her kan de blive ændret.
Fødevarestyrelsen regner heller ikke med, at der bliver ballade med de få nye avlere, der starter nu.
- Det er professionelle mennesker, der gerne vil sørge for, at deres dyr ikke bliver smittet. Det har vi en rigtig god dialog med dem om. Så er det klart, når vi så kommer på kontrol ude i besætningerne, så påtaler vi det selvfølgelig, hvis vi ser noget, der ikke er som det skal være, siger Charlotte Vilstrup.