Minkavler: Velfortjent kritik af Rigspolitichefen

Ifølge Minkkommissionen kan Rigspolitichefen drages til ansvar for sin rolle

Rigspolitichef Thorkild Fogde. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Politiets øverste chef, rigspolitichef Thorkild Fogde, reagerede ikke, da han fik at vide, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet. Faktisk fortsatte politiet under hans ledelse med at kontakte avlere ud fra de meget omtalte action cards.

- Thorkild Fogde har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med opretholdelsen af den grove vildledning, lyder det fra Minkkommissionen.

En af dem som oplevede, at politiet gentagne gange kontaktede ham ud fra de meget omtalte action cards, er Kent Bjerregaard, som har drevet minkfarm på Thyholm ved Struer. Og han er godt tilfreds med, at Minkkommissionen kritiserer politiets øverste chef.

- Det er velfortjent efter det, han udsatte os avlere for tilbage i den tid. Det var usmageligt, det, de gjorde, så det er helt på plads med den kritik, siger Kent Bjerregaard.

Kent Bjerregaard lægger ikke skjul på, at han føler sig dybt uretfærdig behandlet af myndighederne, som tvang ham til at aflive sine mink. Han har tidligere fortalt til DR, hvor opslidende det var for ham, at politiet kontaktede ham igen og igen i de hektiske dage i november 2020.

- Man kan ikke ringe tre-fire gange i døgnet og presse os til at slå vores dyr ihjel, når man ikke havde en lovhjemmel, siger Kent Bjerregaard.

Han mener, det er vigtigt, at der nu er placeret et ansvar.

- Hvis jeg laver noget ulovligt, og politiet kommer forbi, så bliver jeg anklaget for det, jeg har lavet, og han har vidst, at det han lavede, var der ikke belæg for, siger den nu tidligere minkavler.

Kent Bjerregaard fik midt i november 2020 en telefonisk undskyldning fra Rigspolitiet. (Foto: PRIVATFOTO)

Rigspolitiet har da også erkendt, at brugen af action card ikke var i orden, fordi de var baseret på en ulovlig ordre, netop fordi der ikke var lovhjemmel.

Derfor ringede de i midten af november 2020 til Kent Bjerregaard og syv andre avlere for at give dem en telefonisk undskyldning. Men den tidligere minkavler fra Thyholm var ikke imponeret over det og havde ikke brug for at tale med dem om det.

Men han er tilfreds med kommissionens beretning i dag. Og så kunne han ønske, at Thorkild Fogde vil kaste lys over, hvilke ordrer han har fået fra den daværende justitsminister, Nick Hækkerup.

- Det er jo ikke sikkert, han har bestemt det hele selv. Men så må han jo sige, hvad han har fået at vide oven fra. Jeg synes, at vores tidligere justitsminister også skal have en over trynen, og så må Mette Frederiksen også gerne tage en for holdet, siger Kent Bjerregaard.

Rigspolitiet og chef Thorkild Fogde ønsker ikke at kommentere konklusionerne, før man har haft mulighed for at gennemlæse hele rapporten.