Minkavlere håber at få svar på spørgsmål til statsministerens pressemøde: Mener Mette virkelig, hun ikke har et ansvar?

Minkavlere siger, at de mangler svar fra Mette Frederiksen efter kommissionens beretning.

Fredag formiddag holder Statsminister Mette Frederiksen (S) pressemøde om Minkkommissionens beretning. (Grafik: Søren Winther Nørbæk, DR Nyheder)

Statsminister Mette Frederiksen (S) vildledte offentligheden, da hun på et pressemøde den 4. november 2020 sagde, at alle mink i Danmark skulle aflives

Det slog Minkkommissionen fast i går i sin beretning.

Først i dag klokken 10 hører vi, hvad Mette Frederiksen selv mener om sin egen rolle i minksagen.

Men rundt på tidligere minkfarme i Midt- og Vestjylland er der flere forhenværende avlere, som håber, at statsministeren på sit pressemøde vil svare på helt konkrete spørgsmål om hendes eget ansvar i forhold til den ulovlige aflivningsordre.

Har hun ikke selv et ansvar?

Tidligere minkavler Jens Feldbak savner svar på, hvordan Mette Frederiksen ser på sit eget ansvar i mink-sagne (Foto: Monica Jørgensen - DR)

En af dem er Ib Lundgaard, der er formand for Holstebro Pelsdyravlerforening.

- Jeg vil gerne høre, om statsministeren virkelig selv mener, at hun ikke har noget ansvar for den ulovlige beslutning, når det var hende selv, der sad for bordenden i koordinationsudvalget, da forslaget kom på bordet, siger han.

Samme spørgsmål brænder sig på hos kollegaen - tidligere minkavler Jens Feldbak og formand for Bordingegnens Pelsdyravlerforening.

- Som virksomhedsejer har jeg ansvar for at drive min butik lovligt. Også over for mine medarbejdere. Har du som statsminister ikke også det samme ansvar?, vil Jens Feldbak gerne spørge Mette Frederiksen om.

Skal embedsmændene tage hele faldet?

Formand for de midtjyske pelsdyravlere, John Papsø undrer sig over, hvorfor Mette Frederiksen i hans øjne lader embedsværket tage skraldet efter mink-sagen. (Foto: (C) DR Nyheder)

John Papsø som er formand for Midtjyllands Pelsdyravlerforening ønsker også svar på ansvarsfordelingen.

Direkte til Mette Frederiksen siger han:

- Du taler meget om at tage ansvar og sætte sig for bordenden som statsmnister. Hvorfor gør du ikke det i realiteten, men lader embedsmændene tage hele faldet?

Hvem gav ordren til aflivningerne?

Hvem gav ordren til at aflive alle mink i Danmark? Det mangler Kent Bjerregaard fra Thyholm svar på. (Foto: (Privat foto))

På Thyholm vil Kent Bjerregaard ønske, at han på pressemødet kan få sandheden frem, for han stoler ikke på, at det er hele sandheden, der er kommet frem i kommissionsrapporten, fordi vidnerne ikke har haft pligt til at svare sandt på det, de er spurgt om.

- De kunne jo sige det, de ville sige. Mette Frederiksen vidste jo godt, der ikke var lovhjemmel. Det tror jeg på, hun vidste. Hun havde jo sagt, at hun ville begå fejl. Og hun burde have givet os den undskyldning allerede i januar 2021, så havde der ikke været mere i den sag.

- Jeg vil gerne have hende til at svare på, hvem der gav ordren, for det har hun ikke svaret på endnu. Vi ved det jo ikke, siger Kent Bjerregaard.

Minkkommissionen vurderer i sin beretning, at Statsministeriet har handlet 'meget kritisabelt'.

Både departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen har under afhøringer forklaret, at det efter deres opfattelse var Fødevareministeriets opgave at sørge for, at der var lovhjemmel til beslutningen.

Men Minkkommissionen mener, at Statsministeriet burde have forhørt sig om lovhjemmel i Fødevareministeriet, men det skete ikke.

Statsminister Mette Frederiksen forventes at holde pressemøde klokken 10.