Mirakelhunden Apo fra Herning overlevede 15 dage i snefyldte norske fjelde

Fyrværkeri skræmte hunden Apo væk fra sin danske familie, der fejrede nytår i Norge. Nu har storstilet eftersøgning genforenet hund og ejer.

- Det er et mirakel, at Apo stadig er i live.

Sådan siger Matilde Rosendal om sin hund, en ti-årig bearded collie, der har overlevet hele 15 dage i de snefyldte norske fjelde med temperaturer ned til minus 15-17 grader.

Nytårsaften løb hunden væk fra Herning-familiens feriehytte i Geilo i de norske fjelde. Skræmt af et brag fra fyrværkeri. Og trods ihærdig eftersøgning måtte familien få dage inde i det nye år rejse hjem til Danmark uden hund.

Men nu har historien fået en happy ending. 15 dage efter Apo forsvandt, blev hunden fundet og genforenet med sin familie. Takket været en ihærdig redningsaktion fra frivillige i Norge.

- Det er absolut fantastisk. Jeg var helt overbevist om, at han var død, siger Matilde Rosendal, der er imponeret over de mange, som involverede sig i at finde hendes hund.

- Flere hundrede lokale ledte. Der blev ledt med drone og sporhunde. En lille kerne på 29 personer tog teten og ledte – også om natten. Jeg fik en nat klokken 02.22 et billede af fire mand med pandelygter, der kiggede under verandaer og i skure efter min hund. Jeg er evig taknemmelig.

Så langt væk fra familiens hytte blev Apo fundet:

Det er enhver hundeejers mareridt, at hunden bliver væk. Mathilde Rosendal har også haft det forfærdeligt og bebrejdet sig selv.

- Jeg var ude med skrald nytårsaften omkring klokken 22. Der havde ikke været noget særligt fyrværkeri, men pludselig kom der et brag. Så løb Apo væk. Og han løb stærkt. 20 minutter senere så en taxachauffør ham omkring fire kilometer væk, men derefter var der ingen spor af ham, husker Matilde Rosendal.

Det var især tanken om, at hunden var ude i minus 15-17 grader på fjeldet, der plagede hende.

- Han kunne ligge med et brækket ben og fryse ihjel. Det var helt forfærdeligt.

  • Matilde Rosendal og hendes 6-årige søn Hjalte bliver her genforenet med Apo.
  • Apo måtte bæres ind i bilen, for 15 dage i vinterkolde norske fjelde havde kostet på kræfterne hos den ti år gamle hund.
  • Apo fotograferet med sine redningsfolk. Fra venstre: Hanna Kristine Mylius (koordinerede eftersøgningen), Trine Lise Johnsen (hundefører), Bente Karin Samuelsen (hundesporer), Kristian Bruslette Kjærholt (koordinerede eftersøgningen). (Foto: (privatfoto))
  • Apo var træt og afkræftet, da han blev fundet - og har også fået forfrysninger i ører og poter. Men er i bedring, melder familien. (Foto: (privatfoto))
1 / 4

Hun slog en efterlysning op på Facebook og udloddede en dusør på 10.000 kroner. Efterlysningen blev også delt på et norsk community, der bliver brugt, når hunde er blevet væk. Dagen efter begyndte folk at tilbyde deres hjælp.

- Gode folk, der ville hjælpe. Langt over hundrede har skrevet til mig ”håber I finder ham”. Og jeg har siden fået at vide, at man aldrig før har set så mange lede efter en hund.

Matilde Rosendals far, Bjarne Rosendal, som var med på ferieturen til Norge, er også dybt imponeret over nordmændene.

- Det var som om hele lokalsamfundet var bevidste om, at her var en hund, der var forsvundet. Vi har aldrig været ude for noget lignende, siger han.

I forbindelse med den storstilede eftersøgning af Apo har private personer i Norge startet to pengeindsamlinger, som foregår på den norske tjeneste Splejs.

Målet med den ene indsamling er en varmesøgende drone, som kan bruges i forbindelse med eftersøgning i fjeldene. Her er der indtil nu indsamlet 208.000 norske kroner. Det er omkring 155.000 danske kroner.

Den anden indsamling er til Apo, som har givet 36.000 norske kroner. Det er knap 27.000 danske kroner.

Matilde Rosendal fra Herning har dog valgt at give pengene videre til to frivillige med sporhunde, som rejste fra Bergen til Geilo for at søge efter Apo.

- De arbejdede gratis, så pengene er gået til de omkostninger, som hundeførerne havde i de 12 dage, hvor de frivilligt ledte efter Apo. Jeg har fået at vide, at der var cirka 10.000 norske kroner i overskud. De penge har jeg valgt at give til indsamlingen til dronen. Mine egne omkostninger har jeg selv betalt.

Den ti-årige bearded collie Apo er nu ved at komme til kræfter hjemme hos sin ejer, Matilde Rosendal. Med på billedet er også Matilde Rosendals far, Bjarne Rosendal, som var med på turen til Norge, da Apo forsvandt. (Foto: Peter Brøndsted - DR)

15 dage i bidende vinterkulde i Norge har selvfølgelig sat sig spor hos den ti-årige Apo.

- Apo har tabt 8 kilo og er noget svækket. Men han er i overraskende god stand, fortæller Matilde Rosendal.

Dyrlægen har konstateret, at Apo har fået forfrysninger på ører og poter samt nogle skrammer på næsen. Nyrerne kan muligvis også have taget skade, men indtil videre ser Apo ud til at komme sig.

- Han har sovet meget og drikker meget. Alt går i slow motion. Han skal hjælpes op i sofaen, men for hver dag kommer der mere liv i ham, siger den lettede hundeejer fra Herning.