Mirakeloperation skal få lamme Sofie på benene igen

25-årige Sofie Mikkelsen har, som første dansker, fået indopereret elektroder, der skal gøre hende i stand til at gå igen efter rygmarvskade.

(Foto: © Dr)

Tre læger i blåt operationstøj står omkring operationsbordet på Regionshospitalet Viborg.

På bordet ligger 25-årige Sofie Mikkelsen i dyb narkose. Uvidende om, at lægerne om lidt bryder ud i brede smil og krammer hinanden, mens der lyder klapsalver fra et nærliggende lokale.

Vi er vidner til en banebrydende, ja, nærmest mirakuløs operation. For efter halvanden times operation bevæger Sofies lamme ben sig for første gang i 16 måneder.

Det er den schweiziske professor Marc Possover, som hermed giver Sofie Mikkelsen et håb om, at hun kan komme til at stå og gå en smule igen, efter en trafikulykke i december 2015 lammede hende fra brystet og ned.

Marc Possover har indopereret elektroder i Sofies bækken. Med ganske svag strøm fra en pacemaker stimulerer elektroderne de nerver, der går ned i hoften og knæene.

Først løfter Sofies venstre ben sig op og ned. Herefter det højre. Så er det, at lægerne tilfreds giver hinanden hånden og krammer.

Kort tid efter er det Sofie Mikkelsen egen tur til at se resultatet af operationen.

- Do you want to see, what you are able to do?, spørger Marc Possover - og tilføjer straks, at operationen er gået fint uden komplikationer.

Han tager fat under Sofies venstre knæ, bøjer hendes lamme ben. Hans assistent trykker på en fjernbetjening, der via en trådløs antenne kommunikerer med pacemakeren, og så løfter benet sig nok en gang op og ned.

- Okay, ha ha ha, udbryder Sofie Mikkelsen og smiler endnu bredere, da hun ser det gentaget med højre ben.

Hun har inden operationen håbet på, at indgrebet kan være vejen tilbage til et liv, hvor hun ikke hele tiden er bundet af sin kørestol.

- At jeg kan komme lidt tættere på at være normal end at være hende, der sidder i kørestolen, siger hun.

Trafikulykke ændrede Sofies identitet

Indtil 25. december 2015 var Sofie Mikkelsen en aktiv ung kvinde, der løb, styrketrænede og stod på ski. Det er netop på vej til en juleskitur med sin far og bror, at familien midt om natten i Tyskland kører galt. Bilen kører ind i en bus.

Sofies bror slipper uskadt. Hendes far brækker også ryggen, men det går ikke ud over hans nerver. Så heldig er Sofie ikke. Da hun vågner på intensivafdelingen, kan hun ikke mærke sin mave og ben.

- Jeg har det rigtig dårligt og kan ikke snakke, fordi jeg er intuberet. Jeg ved bare, at jeg ikke kan mærke mine ben, mindes hun.

Da Sofie Mikkelsen senere bliver overført til hospitalet i Aarhus, giver lægerne hende beskeden, der for altid ændrer hendes liv: Hun kommer ikke til at gå igen.

- Det er hårdt. Jeg kan godt bevæge mine arme, men når man ikke kan bevæge sig, mister man lidt af sin identitet, siger Sofie Mikkelsen.

- Da jeg kom til Vestdansk Center for Rygmarvsskadede i Viborg, var jeg ikke uden for mit værelse de første tre uger, for jeg kunne ikke helt identificere mig med de andre, der sidder i kørestol, fortæller hun.

Nu er der altså håb om, at den 25-årige civilingeniørstuderende på sigt kan lade kørestolen stå og i stedet gå en smule rundt derhjemme ved hjælp af krykker.

Schweiziske Marc Possover har de seneste fem-seks år lavet lignende operationer i Zürich på 25 lammede patienter. 19 af dem har fået det bedre. Nogle oplever færre smerter og spasmer; andre er blevet i stand til at stå og gå lidt igen.

Det sidste gælder for 42-årige Maciej Zycki fra Krakow i Polen. Han endte i kørestol efter en trafikulykke i sommeren 2008, der gjorde ham lam fra navlen og ned.

I 2011 blev han opereret af Marc Possover. Få måneder efter operationen begyndte Maciej Zycki at mærke en reaktion fra elektroderne, og siden har hård træning dagligt i op til tre timer gjort det muligt for den 42-årige polak at rejse sig fra sin kørestol og gå rundt med støtte fra krykker.

- Det har været hårdt. Det er monotont, når man skal gentage øvelserne mange gange. Men jeg ved, at jeg skal træne, for uden det ville jeg ikke være dér, hvor jeg er nu, siger han.

Maciej kan ikke bevæge sine ben, uden at pacemakeren er aktiveret. Når han skal træne, op at stå eller gå, skruer han op for energiniveauet med sin fjernbetjening.

Han kalder operationen for et gennembrud i sit liv.

- Jeg føler, at jeg er tilbage til et normalt liv i de daglige gøremål og i min fysik. Jeg føler en glæde over, at noget er kommet tilbage og at min tilstand forbedrer sig. At jeg er blevet mere selvstændig, siger Maciej Zycki.

Operation har stor international bevågenhed

Indtil nu har professor Marc Possover kun opereret i Zürick. Operationen på danske Sofie Mikkelsen er første gang uden for Schweiz. Læger fra hele verdenen er valfartet til Viborg for at følge operationen, som livestreames til et nærliggende konferencelokale.

Læger fra hele verdenen følger Sofies operation i et nærliggende lokale. (Foto: © Dr)

Her sidder blandt andre den australske gynækolog Danny Cho fra Sydney, som kalder det fantastisk, hvad han er vidne til.

- Det her er banebrydende bækkenkirurgi, som vi alle kan lære af. At gøre lamme i stand til at gå. Det er der ingen andre end Marc Possover i verden, der kan gøre, siger Danny Cho.

Forskning tænder håb for rygmarvsskadede

Ingen ved helt præcist, hvorfor Marc Possovers teknik virker. Hvordan det går til, at elektroder og en pacemaker kan få kontakt og stimulere nerver under skadestedet på personer med rygmarvsskade.

Et forskerhold på Vestdansk Center for Rygmarvsskade vil derfor følge Sofie Mikkelsen og tre andre nøje udvalgte patienter med lammelse i underkroppen, som også får indopereret pacemakeren. Målet er at dokumentere effekten af behandlingen.

- Vi har en rigtig dygtig kirurg, som har lavet nogle operationer og vist nogle spændende resultater. Men han har ikke lavet den solide forskning. Det gør vi nu, siger forskningsleder og overlæge Helge Kasch, Vestdansk Center for Rygmarvsskade.

Der er cirka 3.500 patienter i Danmark med rygmarvsskade. En stor del af dem vil sandsynligvis kunne opereres med denne metode, hvis det viser sig at være så godt, som lægerne håber.

- Der er jo også andre sygdomme, hvor man får skader i rygmarven. For eksempel typer af sclerose.

- Det her har perspektiv ikke bare for rygmarvsskade, men også andre typer af neurologiske sygdomme, siger Helge Kasch.

For 25-årige Sofie Mikkelsen venter nu et langt og hårdt forløb med daglig træning i to til tre timer.

- Det er dejligt at se mine ben strække sådan ud. Det er ret vildt. Jeg glæder mig til at komme i gang, siger hun.

Se mere i 21Søndag på DR1 kl. 21.