Misbrugte læges id: Falsk læge gav corona-råd online i over et år

Brugere i prisbelønnet facebookgruppe har fået råd af falsk læge.

Den falske læge udgav sig for at være ansat som introlæge i anæstesi på Regionshospitalet Viborg. Det har hun aldrig været. (Foto: Grafik: Signe Heiredal)

Tusindvis af danskere følger med i råd og svar i facebookgruppen 'Spørg en læge om corona-virus'.

Et prisbelønnet initiativ, hvor 200 frivillige læger siden pandemiens begyndelse har hjulpet med at svare på spørgsmål.

Men nu viser det sig, at én af lægerne, der har svaret og vejledt brugerne, slet ikke ér læge.

DR kan i dag afdække, at en kvinde har misbrugt en læges autorisations-id og udgivet sig for at være en læge, der til daglig var ansat på Regionshospitalet Viborg.

Det ryster initiativtager til online-rådgivningen Elif Bayram Orbe, der selv er læge ansat på Herlev Hospital.

- Man kan ikke begribe det. Tænk, at det kan lade sig gøre. Jeg er chokeret, ærligt. Og vred. På samme tid, siger hun.

Bedraget stod på i mere end et år - siden april sidste år.

Blev afsløret ved et tilfælde

Nærmest ved et tilfælde opdagede Elif Bayram Orbe, at en kvinde i gruppen udgav sig for at være læge – uden at have en lægefaglig uddannelse.

Det skete, da de frivillige læger i facebookgruppen skulle have en gave som tak for deres indsats. Der blev også sendt en pakke afsted til den læge, som egentlig har det autorisations-id, der er blevet misbrugt af den falske læge.

Den rigtige læge blev forvirret over at få tilsendt en pakke fra en ukendt person.

Hun kontaktede derfor afsenderen: Facebookgruppens initiativtager Elif Bayram Orbe.

I løbet af kort tid stod det klart for dem begge, at de ufrivilligt var blevet en del af et fupnummer.

Sagen er nu meldt til politiet.

DR Nyheder har flere gange været i kontakt med den læge, som har fået misbrugt sit autorisations-id. Hun ønsker ikke at stille op til interview, så længe sagen er under efterforskning. Men hun siger til DR:

- Jeg er rystet over, at det har stået på i over et år, samt hvor let det har været for denne person.

Hun arbejder til daglig på Aarhus Universitetshospital - og altså ikke på sygehuset i Viborg. Hun har aftalt med sin chef - ledende overlæge Lars Østergaard - at han kan sætte ord på situationen for hende.

Han har aldrig oplevet noget lignende.

- Det er en personlig indgribende ting, der er sket, fastslår han.

- Og det er jo dybt problematisk, hvis man ikke har de fornødne kompetencer til at udøve lægegerningen, siger han.

Lars Østergaard forklarer, at Aarhus Universitetshospital nu fokuserer på, at den forurettede læge kommer godt over det, der er sket, og at der ikke er sket nogen skade ved misbruget af lægens identitet.

Udover hospitalets egen interne håndtering er der blevet taget kontakt til både Lægeforeningen og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Arbejdede som vikar på sygehus

Kvinden, der har udgivet sig for at være læge, har i det virkelige liv arbejdet som ufaglært sygeplejevikar på Regionshospitalet Viborg - udsendt af Region Midtjyllands eget vikarbureau. Et job hun har fået adgang til, fordi hun har dokumenteret for vikarbureauet, at hun er indskrevet på sygepleje-studiet.

Ifølge vikarbureauet har medarbejderen nu ikke længere adgang til it-systemer og er udelukket fra at få flere vagter, indtil der er skabt klarhed over, hvad der er op og ned i sagen.

Den falske læge har oplyst til facebookgruppen, at hun var introlæge i anæstesi på Regionshospitalet Viborg. Her kan lægefaglig direktør Claus Brøckner fortælle, at hun rigtigt nok har været ansat på sygehuset, men kun i få dage som sygeplejevikar. (Foto: Agata Lenczewska-Madsen - Hospitalsenhed Midt)

Den falske læge har haft 13 vagter som sygeplejer på sygehuset i Viborg. Her tager lægefaglig direktør Claus Brøckner sagen meget alvorligt.

- Vi bliver selvfølgelig rystet over, at en person kan udgive sig som læge, og da vi får at vide, at vedkommende har været ansat på Viborg sygehus, går vi selvfølgelig alle vores personaleoptegnelser igennem, siger han.

Ifølge sygehusets egne undersøgelser er der dog intet, der tyder på, at hun har arbejdet som - eller udgivet sig for at være - læge på sygehuset, forklarer Claus Brøckner.

Kvinden har arbejdet som sygeplejestuderende vikar. Senest i august 2020.

- Vi har haft styr på tingene i vores hus. Men det er klart, vi diskuterer sagen, for den er meget usædvanlig og meget rystende, siger han.

  • Lægerne Elif Bayram Orbe (t.h.) og Dorthe Furstrand Lauritzen er to af initiativtagerne til facebookgruppen 'Spørg en læge om coronavirus'. (Foto: Asger Zangenberg © DR)
  • Dansk Selskab for Patientsikkerhed belønnede sidste facebookgruppen 'Spørg en læge om coronavirus' med 'Patientsikkerhedsprisen 2020'. (Foto: Asger Zangenberg © DR)
1 / 2

Facebookgruppen er finkæmmet

Initiativtager til facebookgruppen 'Spørg en læge om coronavirus' Elif Bayram Orbe har også kontaktet alle nødvendige myndigheder for at sikre, at den kvinde, der har misbrugt et autorisationsnummer, bliver stoppet.

Konkret har Elif Bayram Orbe og resten af initiativtagerne til facebook-gruppen skærpet sikkerheden i gruppen.

- Vi giver ikke personlige lægelige råd, for vi er ikke behandlere online. Der skal man igennem sin egen læge. Derfor kan jeg med ro i sjælen sige, at der ikke er nogen, der har lidt, siger hun.

Men hun ærgrer sig over, at det frivillige projekt skal igennem en sag som den her.

- Jeg er ked af det på den berørte læges vegne, men også på vegne af de 200 læger, som stiller deres fritid til rådighed, siger hun.

DR har forelagt anklagerne for den kvinde, som er meldt til politiet for at have misbrugt en læges identitet og autorisations-id. Hun er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Af hensyn til sagens parter har DR Nyheder valgt at anonymisere både den falske og den forurettede læge.