Mohamed med fast job nægter at forlade Danmark: Kan ende på udrejsecenter

Danmarks to udrejsecentre kan se frem til at modtage en helt ny og stor gruppe beboere: Somaliere.

Mohamed Ibrahim har fast arbejde på slagteriet Tican i Thisted. Han har fået inddraget sin opholdstilladelse. Vender han ikke frivilligt hjem til Somalia, kan han havne på Udrejsecenter Kærshovedgård. (Foto: Peter Uno Andersen)

22-årige Mohamed Ibrahim fra Somalia tjener 370.000 kroner om året som slagterimedarbejder på Tican i Thisted. Han betaler skat, kan tale dansk og spiller fodbold i den lokale klub.

Nu har han, ligesom flere hundrede andre somaliere i Danmark, fået inddraget sin opholdstilladelse, fordi Udlændingestyrelsen vurderer, at sikkerheden i Somalia er forbedret.

Mohamed Ibrahim har dog ikke tænkt sig at vende frivilligt hjem til Somalia.

- Jeg kan ikke rejse hjem. Forholdene er ikke gode nok i Somalia, siger han.

Hvis Mohamed Ibrahim ikke vil rejse, risikerer han at blive tvunget til at sige både sin lejlighed og sit job på Tican op og flytte til Udrejsecenter Kærshovedgård, hvor han ikke har lov til at arbejde.

- Jeg har ikke lært at spise og sove og vente på politi. Jeg har lært at gå på arbejde og tjene penge og betale skat, siger Mohamed Ibrahim.

Ifølge Dagbladet Politiken stod 551 somaliere ved udgangen af november til udvisning. Og det er meget sandsynligt, at mange af dem vil gøre som Mohamed Ibrahim : Nægte at rejse ud af Danmark.

Advokat Kåre Traberg Smidt har lige nu 37 somalier-sager. Ingen af hans klienter har tænkt sig at tage hjem frivilligt.

- Så kan de sidde og rådne op i et udrejsecenter, siger advokaten og tilføjer:

- Alle mine klienter har arbejde og/eller uddannelse. De taler dansk og har familie. Nu vil man rive hele grupper af netværk op med rode.

Dagbladet Politiken har omtalt en hidtil hemmeligholdt aftale mellem Danmark og Somalia, som giver Danmark lov til at sende 12 somaliere hjem om året. Med de nuværende 551 afgørelser, vil det vare 46 år at sende alle hjem med tvang.

Derfor kan mange af somalierne komme til at bo rigtig længe på et udrejsecenter.

- Jeg mener, at det er næsten uanstændigt, siger advokat Kåre Traberg Smidt.

Over det næste års tid vil over 800 somaliere formentlig få inddraget deres opholdstilladelse. Nægter de at rejse frivilligt hjem, vil enlige somaliere få ophold på Udrejsecenter Kærshovedgård og familier blive sendt til Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland.

Institutionschef Anne Marie Borggård fra Kærshovedgård bekræfter, at somalierne kan komme til at udgøre en ny stor beboergruppe på stedet.

Facebook
Twitter