Morten Grunwald var ikonisk fra Thisted til Tyskland

Morten Grunwald og Olsen Banden har sat Kino Thisted på tyskernes landkort.

(Foto: Olsenbandenfanclub Deutschland)

Det sidste medlem af den folkekære forbrydertrio er død.

Morten Grunwald, også kendt som Benny fra Olsen Banden, er en ikonisk skikkelse i danskernes bevidsthed med hans gule rullesokker og ternede jakke.

Få har haft så stor betydning for dansk kulturarv som ham og hans kumpaner, og aftrykket efter ham og resten af Olsen Banden er stort.

Men det er ikke kun i Danmark, Morten Grunwald har fyldt meget som skuespiller.

Tilbage i 2005 overmalede Kino Thisted en silhouet af Olsen Banden, som havde prydet deres gavl i mange år.

Til deres store overraskelse gik det ikke helt så stille for sig, som de havde forestillet sig.

- Det vakte nærmest et ramaskrig blandt de tyske Olsen Banden-fans, at silhouetten var malet over, så vi måtte lave en ny silhouet, fortæller indehaveren af Kino Thisted, Dorte Gade.

For Olsen Banden er om muligt lige så stor i det tidligere Østtyskland, DDR, som de har været i Danmark, siden deres første film i 1968. Og deres store fanbase i Tyskland, Olsenbandenfanclub Deutchland, lagde i den grad mærke til, at den gamle silhouet blev fjernet fra gavlen i Thisted.

Hvert år kommer der hundreder af turister til Thy-egnen, som har Thisted på kortet, når de rejser rundt for at se, hvor "Olsen Banden i Jylland" blev filmet.

Projektet greb om sig

Som det sidste levende medlem af den altid uheldige tyvebande, kom Morten Grunwald til Thisted, for at for at genindvie den populære silhouet.

- Det blev kæmpe, kæmpe stort. Vi fik besøg af flere tyske TV-kanaler, som skulle filme begivenheden, og der var simpelthen turistbusser fra det gamle Østtyskland, som valfartede til Thisted, siger hun.

Foruden hovedpersonen med det kække chassé, kom også filmenes produktionsleder Bo Christensen og Lotte Dandanell, der skabte kostumerne. Alt sammen til stor glæde for de mange fremmødte fans, der kunne se en af deres store kulturhelte løfte sløret for den nye gavlsilhouette og sætte sine håndaftryk i en cement plade, der nu ligger foran den populære gavl.

Mange turister kommer til Thisted for at få et billede foran silhouetten og se, om deres hænder passer ind i Morten Grunwalds aftryk. (Foto: Kino Thisted)

Indehaveren af Kino Thisted, Dorte Gade, kommer ud af en biograffamilie, hvor både hendes farfar og forældre drev biografer. Fra dem har hun lært meget om, hvor stor betydning de folkelige film har haft for deres virke.

- Jeg mener at kunne erindre at min far har fortalt, at en Olsen Banden-film kunne redde et helt år.

Nu har hun så erfaret på egen krop, hvor stor indflydelse Morten Grunwald, Ove Sprogøe og Poul Bundgaard har haft på både den danske filmbranche og biografgængerne i både Danmark og Tyskland.

- Jeg skriver en del frem og tilbage med fanklubben i Tyskland, og de er meget berørte af, at han er død.

Og med det sidste farvel fra Benny, så står hun klar til at vise de valfartende turister, som kommer i den kommende tid, højest sandsynligt kommer forbi hendes biograf til en sidste afsked med en af deres store idoler.

Morten Grunwald døde i en alder af 83 år efter længere tids kræft.

Facebook
Twitter