Nabo til udrejsecenter: Opholdspligten for udlændinge er hullet som en si

Beboerne på Danmarks nye store udrejsecenter i Midtjylland kan blive væk en hel nat uden dermed at bryde deres opholdspligt.

Udlændinge på Udrejsecenter Kærshovedgård kan godt blive væk en enkelt nat uden at overtræde deres opholdspligt. Det fremgår af et svar fra Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Opholdspligten for udlændinge på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording er hullet som en si.

Det mener nabo Ole Tranberg efter et ministersvar om spørgmålet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skriver i et svar til Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen blandt andet, at:

"En udlænding, der en enkelt nat slet ikke eller kun kortvarigt opholder sig på indkvarteringsstedet, vil ikke overtræde sin opholdspligt, hvis udlændingen har indkvarteringsstedet som det sted, hvor udlændingen overnatter de øvrige nætter."

Af svaret fremgår det også, at udlændingene ikke er i husarrest og derfor også i aften- og nattetimerne kan opholde sig uden for indkvarteringsstedet.

Ole Tranberg, som er talsmand for de nærmeste naboer til Kærshovedgård, mener opholdspligten efterhånden er lige så hullet som en si:

- Selvom ministeren gentagne gange har sagt, at beboerne skal opholde sig på centret om natten, så har hun lige så mange gange måttet indrømme, at det kan hun ikke kræve, siger Ole Tranberg.

For naboerne er det et spørgsmål om tryghed og sikkerhed. For Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen er det især et spørgsmål om retssikkerhed. For hvis man ikke kender definitionen på sin opholdspligt, ved man heller ikke, hvornår man bryder den, siger hun.

- Det er stadig totalt tåget, hvor meget man skal opholde sig på udrejsecentret for at opfylde sin opholdspligt. Det er dybt problematisk. For det er helt uigennemskueligt, hvad der skal til for at overholde reglerne, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk