Nabohjælp boomer: Vi er vilde med at skræmme naboens tyveknægte væk

På to år er antallet af nabohjælpere næsten tredoblet i Danmark.

Hver uge får nabohjælp.dk cirka 1000 nye tilmeldinger. (Foto: © Janus Frydendahl)

I 2015 var knap 90.000 borgere med i nabohjælps-ordningen, og på blot tre år er det tal steget, så der nu er 225.000 danskere, som holder et vågent øje med naboernes huse.

Et af de steder er Harboøre i Nordvestjylland. Byen var for halvandet år siden plaget af indbrud, og derfor oprettede beboerne en nabohjælpsordning.

I dag er næsten 800 af byens cirka 1500 beboere med til at få ferieramte huse til at se beboet ud, og de holder også øje med nabolaget. Og det har en god effekt, fortæller Palle Madsen, der var med til at få nabohjælp til byen:

- Det sidste år har vi ikke haft indbrud her i byen, fortæller han.

Hvis nogen observerer en mistænkelig bil i Harboøre, er folk hurtige til at informere hinanden på nabohjælpssiden på nettet, og ofte bliver det hurtigt opklaret, at nogen kender bilen, siger Palle Madsen.

Og den slags skaber tryghed siger han:

- Særligt hos de ældre, der var lidt utrygge før. De føler nu, at folk holder øje med det hele for dem.

Hos Det Kriminalpræventive Råd tror man, at nabohjælp er så populært, fordi folk aktivt kan hjælpe sig selv og hinanden.

- Det er en forebyggelse, der ikke er særlig teknisk, og hvor man kan gøre noget i samarbejde med naboerne. Hver uge får nabohjælp.dk cirka 1000 nye tilmeldinger, og det har en effekt at hjælpe hinanden. En international undersøgelse viser, at nabohjælp kan forebygge hvert femte indbrud, siger Hans Peter De Place.

En endnu uudgivet rapport fra Det Kriminalpræventive Råd viser, at nabohjælpere også er mere aktive i forebyggelsen af indbrud. Eksempelvis laver 60 procent af de tilmeldte aftaler om at få naboens hus til at se beboet ud, når naboen ikke er hjemme - det gælder kun for 37 procent af dem, der ikke har tilmeldt sig nabohjælp.

Sådan hjælper du din nabo

  • Smid lidt skrald i skraldespanden udenfor

  • Tøm postkassen eller skub posten helt ind

  • Parker din cykel eller bil i indkørslen

  • Hvis du kan, så gå en runde om huset for at se om alt er ok

  • Kilde: nabohjælp.dk