Til næste nytår bliver det lettere at købe fyrværkeri uden miljøskadelige plastikdele.
Danmarks to største importører af nytårskrudt, Fyrværkerieksperten i Thisted og AFAC i Aalborg, vil ikke længere importere fyrværkeri med plastik i.
- Vi vil gerne bidrage til, at der ikke ender plastik i naturen, siger Morten Sørensen, der er direktør i Fyrværkerieksperten og formand for Fyrværkeribrancheforeningen i Danmark.
Det er typisk toppen af raketten og luntebeskytteren, der er lavet af plastik. Plastikken bliver fremover erstattet af genanvendelige materialer som pap og træ, som naturen nemmere kan nedbryde.
- Vi gør det, fordi mange af vores produkter ender ude i naturen, når de bliver skudt af. Og det er ikke alle, der får ryddet op, siger Morten Sørensen.
Han slår fast, at et farvel til plastik ikke påvirker sikkerheden ved fyrværkeriet, men at forbrugerne skal regne med en lille prisstigning på et par kroner.
- Jeg tror godt, at forbrugerne vil betale lidt ekstra for at hjælpe naturen. Effekten er der ikke ændret ved, så oppe på himlen vil raketterne se ud som tidligere, siger Morten Sørensen.
Det har taget halvandet år at udvikle det plastfrie fyrværkeri.
- Først nu er vi klar til at levere et produkt, som er godt nok. Derfor tør vi gå ud og sige, at vi er fuldstændig plastfrie på import af fyrværkeri fra nu af, tilføjer han.
Nytåret 2020/2021 bliver dog ikke helt plastikfrit, selv om landets to største importører af fyrværkeri nu stopper med at købe fyrværkeri med plaststykker i.
Dels mangler resten af branchen at følge trop. Dels vil det usolgte fyrværkeri, som nu kommer retur fra butikkerne, blive sat til salg om et år.
Formanden for Fyrværkeribrancheforeningen er dog sikker på, at det næste nytår bliver en næsten samlet dansk branche, der står bag de plastfrie raketter.
- Det er helt klart fremtiden. Der er fokus i hele samfundet på, at vi skal undgå plast i naturen. Det vil vi gerne bidrage til, siger han.
Går alt efter planen, vil resten af Europa også producere fyrværkeri uden plastik i løbet af fem år.
- Gennem den europæiske brancheforening er vi i gang med at påvirke andre lande til at gøre det samme. Det vil gøre det langt nemmere og billigere at få udviklet det plastikfrie fyrværkeri, siger Morten Sørensen.
DN: Et vigtigt skridt
Hos Danmarks Naturfredningsforening er natur- og miljømedarbejder Therese Nissen glad for, at man i fyrværkeribranchen nu fjerner plastik fra raketter og andet nytårsskyts.
- Det er rigtig, rigtig godt, at der nu kommer mindre plast i naturen. Det er et vigtigt skridt at tage, siger hun.
Therese Nissen påpeger dog, at der stadig er mange stoffer og kemikalier i fyrværkeri, selvom det bliver plastikfrit.
- Fyrværkeri bliver nok aldrig klimavenligt, men det er supergodt, at branchen nu selv gør noget, så de ikke behøver at blive påtvunget ved lov at fjerne unødigt plast, siger hun.
Hvert år importerer den danske fyrværkeribranche omkring 375 40-fods containere med fyrværkeri.