Nationalpark Thy møder kritik på sin runde fødselsdag: Parkerne har glemt naturen

Nationalparker har brugt for mange penge på turisme - og for lidt på at passe på naturen, lyder kritikken.

Nationalpark Thy bliver sammen med landets fire øvrige nationalparker kritiseret for at have haft for lidt opmærksomhed på naturen de seneste år. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

I dag fejrer Danmarks første nationalpark rund fødselsdag. Den fylder ti år.

Men Nationalpark Thys store dag afholder ikke Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding fra at kritisere landets nationalparker.

- Det er en generel tendens, at naturen slet ikke har haft fokus. Hverken i nationalparklovgivningen eller i de budgetter, der er lagt for de forskellige nationalparker, siger hun.

Præsidenten mener, at nationalparkerne generelt har brugt for mange penge på at bygge stier, skilte og toiletter - og for lidt på at passe på naturen.

En kritik, formand Egon Østergaard fra Dansk Ornitologisk Forening, er enig i.

- Selvfølgelig skal nationalparkerne have nogle stier, informationssteder og toiletter. Men jeg synes, der har været for mange år, hvor man har glemt naturen, lyder det.

Jubilaren Nationalpark Thy er en af de nationalparker, der bliver kritiseret for at have haft for lidt fokus på naturen, og for at have brugt for mange penge på at give turisterne en bedre oplevelse.

Men leder Else Østergaard Andersen mener, at det er nødvendigt at lave skiltning og stier. Ellers kan det give bagslag for naturen.

- Man tiltrækker en masse mennesker, når man bliver udråbt som Nationalpark. Derfor er det vigtigt at lave stier og turistinformation, så folk ikke render rundt i tranens vigtigste yngleområde. Samtidig kan gode forhold være med til at sikre, at flere mennesker kommer væk fra byen og ud i naturen, siger Else Østergaard Andersen.

Vil have mere fokus på naturen

Alligevel lytter Else Østergaard Andersen til kritikken fra Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening.

Derfor vil Nationalpark Thy også fremover have et større fokus på naturen, og det afspejler sig i parkens nationalplan for 2016-2022. Man vil blandt andet styrke klitområdernes samspil med kysten, og derudover skal planen sikre, at strande, søer og kalkrige overdrev bevares og bliver mere mangfoldige.

Den holdning glæder formand Egon Østergaard fra Dansk Ornitologisk Forening.

- Det afgørende for os er, at der er en stærk indsats for at forbedre naturen i Nationalparkerne. Så det glæder mig meget, at man nu er vågnet brat op, efter i flere år at have glemt naturen. Nu skal man arbejde endnu mere med det her, så man de kommende år kan løfte flaget helt, siger han.

Maria Reumert Gjerding fra Danmarks Naturfredningsforening sætter pris på, at det nu er naturen, der er i højsædet.

- Det glæder mig, at Nationalpark Thy nu - efter ti år - har fokus på naturen. Naturen i det område er fuldstændig enestående, og kan efterhånden måle sig med internationale standarder, siger Maria Reumert Gjerding.

Facebook
Twitter