Naturen er Lones bedste træningsmakker: Giver energi og godt humør

Udendørs genoptræning hjælper hjertepatienter og andre kronisk syge tilbage til hverdagen, viser erfaringer fra Thisted.

Lone Kærstrup Andersen fik for et halvt år siden en blodprop i hjertet. Hun har fået mere overskud og energi ved at træne i naturen. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR)

Temperaturen ligger omkring 10 grader, og der står en stiv kuling ind over Thisted. Lige et vejr, der indbyder til indendørs sysler, men ikke for gruppen af syv hjertepatienter.

Denne morgen står den på stavgang som opvarmning og senere cirkeltræning med armbøjninger, englehop og knæbøjninger.

- Det er vidunderligt at bruge naturen og få en masse luft. Det giver fornyet energi, siger 51-årige Lone Kærstrup Andersen.

Hun fik en blodprop i hjertet for et halvt år siden og er nu med i projekt Sund i Naturen, hvor Thisted Kommune blandt andet bruger udetræning for at motivere hjertepatienterne til at dyrke motion.

- Vi bruger naturen til rigtig meget træning. At komme ud i naturen giver glæde og energi, siger fysioterapeut Sanne Bang Andersen, der leder hjerteholdet.

Hun viser blandt andet deltagerne, hvordan man kan bruge en træstub i skoven til øvelser.

- Vi træner styrke, balance og udholdenhed og giver dem redskaber til, hvordan man bruger skoven. Vi viser dem også nogle gode gåstier, siger Sanne Bang Andersen.

Flere dropper genoptræning

Det handler om at få indarbejdet en god vane i hverdagen, så hjertepatienten er motiveret til at fortsætte træningen, når det kommunale forløb er slut.

Undersøgelser fra blandt andet Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser nemlig, at mange hjertepatienter dropper træningen.

Det er også erfaringen fra Thisted Kommune.

- Vi oplever tit, at borgerne siger, at det er nemmere, når der står en fysioterapeut eller diætist bag og støtter dem, fortæller projektprojektleder Nikolaj Bilgram fra Thisted Kommunes social- og sundhedsforvaltning.

Genoptræning er vigtig, når man har været igennem en operation eller et længere sygdomsforløb. Ofte har man mistet energi og muskelstyrke, mens man har været syg. Og for de kronisk syge patienter er træning især afgørende for, at hverdagen kan hænge sammen.

- For den her målgruppe handler det ikke om lange løbeture, men at kunne gå og lave mad i hjemmet, siger Nikolaj Bilgram.

Kommunen sparer samtidig penge, hvis en borger bliver selvhjulpen og fortsætter de gode takter fra genoptræningen.

- Kommunerne har generelt ikke økonomi til at blive ved med at behandle de samme borgere i livslange forløb. Det skal gerne være sådan, at de borgere, der har forbedret deres livsstil gennem vores forløb, bliver fastholdt i træningen, siger projektlederen.

Lone går 6000 skridt hver dag

For Lone Kærstrup Andersen har deltagelsen i projektet betydet, at hun i dag bevæger sig mere og har fået mere overskud.

- Jeg var enorm træt efter mit sygdomsforløb. Nu er mit overskud bedre. Jeg føler mig fyldt med energi.

Hun går 6000 skridt hver dag, og en gang om ugen går hun en tur i skoven med en holdkammerat og en af kommunens folk.

Thisted Kommune udvider nu aktiviteterne i Sund i Naturen med tilbud til en gruppe overvægtige børn. Det sker i samarbejde med den lokale 4H-forening.

- De overvægtige børn isolerer sig ofte. Vi håber, at vi gennem bevægelse og fællesskaber kan vise dem vejen ind i de etablerede idrætsforeninger, så de har lyst til at fortsætte og får venner, siger Nikolaj Bilgram.

Erfaringerne skal danne skole for andre genoptræningshold.

Facebook
Twitter