Nedskæringer i ulandsbistand påvirker danske NGO-projekter

Et dansk gadebørnsprojekt i Nicaragua mister 300.000 kroner i støtte på grund af regeringens nedskæringer i ulandsbistanden.

Tove Videbæk, stifter af Børnenes Liv, i en skoleklasse i Nicaragua. (© Børnenes Liv)

Regeringens nedskæringer og omprioriteringer af udviklingsbistanden på 2,4 milliarder kroner får konsekvenser for danske udviklingsprojekter.

Gadebørn i Nicaragua, der lever af at stjæle, slikke madrester af pizzabakker og sniffe lim, har siden 2012 fået hjælp af den danske NGO ”Børnenes liv”, der holder til i Brande ved Herning.

Men efter regeringens nedskæringer og omprioriteringer af ulandsbistanden, står Børnenes Liv til at miste deres offentlige tilskud på cirka 300.000 kroner.

Børnenes Liv har hjulpet 30 børn væk fra Nicaraguas gader og givet dem et liv med et stabilt hjem, mad og uddannelse.

- Det får de konsekvenser, at børnene skal sendes hjem. Men vi kan jo ikke sende gadebørn hjem, for deres hjem er jo gaden. Her sover de i træer, grøfter, papkasser og lever sammen med kriminelle om dagen. Det kan man jo ikke sende børn hjem til, siger Tove Videbæk, der stiftede NGO’en Børnenes Liv i 2012 efter en rejse til Nicaragua.

Mindst 150.000 børn lever på gaden i Nicaragua. (© Børnenes Liv)

En hammer i hovedet

Børnenes Liv fik i slutningen af 2013 bevilget 300.000 til projektet, og den projektbevilling udløb ved udgangen af 2015. Målet for 2016 var at fordoble antallet af børn på børnehjemmet i Nicaragua fra 30 til 60 børn. Men det bliver måske ikke til noget.

- Lige nu er det en hammer i hovedet, at de siger, at vi ikke får en eneste krone, siger Tove Videbæk.

Kunne I ikke have baseret jeres organisation på private midler?

- Vi er en helt ny organisation. Vi har været i gang i nogle år med offentlige midler. Vi har også fået private midler, men man skal jo lige i gang, før man kan køre selv, siger Tove Videbæk.

"Det får de konsekvenser, at børnene skal sendes hjem. Men vi kan jo ikke sende gadebørn hjem, for deres hjem er jo gaden."

Tove Videbæk, stifter af børnenes liv

Rammer flere projekter

Tove Videbæks nicaraguanske gadebørn er ikke de eneste, der kommer til at mærke regeringens nedskæringer af ulandsbistanden.

Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU) er en af de organisationer, der er på finansloven og som fordeler ulandsmidlerne til projekter som Tove Videbæks.

- I 2015 havde vi en bevilling på 18 mio. kroner, og fra 1. januar er vores nye virkelighed, vi må nøjes med 11,7 mio. kroner i 2016, siger Lars Udsholdt, der er sekretariatsleder i DMRU.

DMRU har netop modtaget 16 projekter, som alle blev vurderet til at være støtteværdige, men kun 6-7 af projekterne kan se frem til at få støtte.

Trækker tæppet under projekter med kort varsel

Ifølge Lars Udsholdt er det problematisk, at regeringen med så kort varsel, trækker tæppet væk under eksisterende projekter.

- Vi havde forventet, at der ville blive skåret ned med den nye regering. Men vi havde håbet, at Venstre havde sagt, at vi skulle ordentligt ud af de projekter, vi havde engageret os i. Og det synes vi ikke, at vi kommer, når vi får mindre end tre måneders varsel, siger han.

I september blev beløbet til DMRU beskåret med 26 procent og derefter med yderligere 10 procent.

V: Vi kan ikke hjælpe hele verden

Ifølge Torsten Schack Pedersen, der medlem af udenrigsudvalget for Venstre, er det umuligt at fjerne 2,4 milliarder fra udviklingsbistanden uden, at der er nogle, der mærker konsekvensen.

- Vi ønsker alle sammen, at vi kunne være de forfærdelige situationer, der er rundt om i verden, foruden. Men vi må også konstatere, at vi har begrænsede ressourcer i Danmark. Vi kan ikke løse alle verdens problemer, siger han.

Efter regeringens besparelser lever Danmark stadig op til FN-målet om en ulandsbistand svarende til mindst 0,7 pct. af landets BNP.

Torsten Schack Pedersen er medlem af Folketinget for Venstre og medlem af Udenrigsudvalget.

Prioriterer sundhed over ulandsbistand

Regeringens besparelser på ulandsbistanden går blandt andet til at opprioritere sundhedsområdet.

- Vi gør det, fordi vi lovede danskerne det i valgkampen. Vi bruger pengene til at prioritere sundhedssystemet, hvor vi har brug for ekstra ressourcer, siger Torsten Schack Pedersen og tilføjer:

- Vi kan ikke løse alle verdens problemer, men det kunne da være rart, hvis vi kunne.

Styrker indsatsen i Afrika og Mellemøsten

Nicaragua, som ligger i Mellemamerika, har ikke topprioritet hos Venstre.

- Vi kommer til at få et større fokus på hjælp i nærområder, humanitær bistand, flygtningelejre i Mellemøsten og afhjælp af naturkatastrofer. Og så bliver indsatsen koncentreret omkring Afrika. I løbet af de sidste 10-15 år er der blevet lukket ned for flere projekter blandt andet i Mellemamerika, Sydamerika og Asien, siger Torsten Schack Pedersen.

Fokus kommer til at være på Afrika og Mellemøsten.

"Vi kan ikke løse alle verdens problemer, men det kunne da være rart, hvis vi kunne."

Torsten Schack Pedersen (V)

- Der er et behov for, at vi styrker indsatsen i de områder, hvor der er aktuelle kriser, og hvor fattigdommen er størst. Og det er altså i Afrika og Mellemøsten, siger han.

Projekter må baseres på private midler

Tove Videbæks NGO Børnenes Liv i Nicaragua lever af medlemskontingenter, fadderskaber, private fonde og offentlige midler. Når den offentlige støtte af projektet fjernes, har Tove Videbæk planer om at satse på private midler, og så har hun stadig et håb om, at de igen kan opnå tilskud i 2017.

Torsten Schack Pedersen er enig i, at private midler er en god erstatning for offentlige midler.

- Jeg kan kun opfordre danskere til at bidrage til den slags projekter, så det kan fortsætte uden offentlige bidrag, siger han og understreger:

- Fordi man har fået støtte én gang, er der ingen statsgaranti for, at man kan få penge til tid og evighed.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.