Nej til vestjysk dialekt i vejnavn: 'Herude på Vestkysten siger vi haw'

Styrelse beskyldes for 'ren københavneri', fordi kommune ikke må stave hav med 'w'.

Hvordan staver man til Hawskoven? Det kommer an på, hvor i landet man bor, viser en sag om et vejskilt i Hanstholm. (Grafik: Signe Heiredal)

I Hanstholm vil de gerne holde fast i den vestjyske dialekt og stave vejnavnet Hawskoven med 'w'.

Men den går ikke, ifølge Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, da stavemåden ikke er i tråd med dansk retskrivning, hvor hav staves med et enkelt 'v'.

Men det er noget københavneri og bureaukrati, mener Per Skovmose, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune for de konservative.

- Herude på Vestkysten siger vi 'haw'. Vi siger ikke havet, som de gør i København, siger han.

Hos styrelsen kan kontorchef Line Elikofer umiddelbart godt forstå, at man lokalt i Hanstholm er utilfreds. Men der er en god grund til, at styrelsen har frarådet Thisted Kommune at bruge stavemåden Hawskoven.

- Adressereglerne siger, at det skal være nemt, sikkert og hurtigt at finde frem for blandt andet ambulancer og andre beredskaber. Derfor skal det være nogenlunde nemt at forudsige, hvordan et vejnavn staves. Blandt andet når man skal bruge en gps, siger Line Elikofer.

Det mener kommunalbestyrelsesmedlem Per Skovmose nu sagtens, at folk kan, selv om vejen staves Hawskoven.

- Der findes en vej i Vorupør, cirka 25 kilometer syd for Hanstholm, der hedder Hawblink, og det har den heddet i mange år. Det er et lokalt præg, man sætter med stavemetoden. Vi vil udtrykke os, som vi vil. Det skal de ikke bestemme ovre i København, siger lokalpolitikeren.

Forkastede vejnavne fører til civil ulydighed

Det er ikke første gang, at Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering afviser eller fraråder et vejnavn. Billund Kommune har for eksempel fået nej til Aquavej, for sådan staver man ikke til ’akva’ ifølge dansk retstavning.

(Foto: Knud Bjerregaard Hansen)

I Struer fik kommunen også nej til at bruge '&'-tegnet, da man skulle navngive Bang & Olufsen Allé, hvor virksomheden Bang & Olufsen ligger.

Kommunen blev bedt om at bruge 'og' i stedet for '&'.

Struer Kommune har dog ikke helt rettet sig efter loven og styrelsens ord. Slår man op i vejregistret, er vejen ganske rigtigt registreret med 'og'-stavemåden, men besøger man stedet, finder man et blåt vejskilt, hvor tegnet ’&’ er brugt.

I Hanstholm kommer der også snart et vejskilt med stavemåden Hawskoven.

Kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune har netop besluttet at bruge en undtagelse i adresseloven, der siger, at hvis der indgår et stednavn i vejnavnet, kan en vej opkaldes efter området.

Det bekræfter kontorchef Line Elikofer fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.

- Kommunen har registreret Hawskoven som stednavn i samarbejde med Naturstyrelsen, der ejer arealet. Når det er registreret i det officielle danske stednavneregister, er der ikke noget til hinder for, at man kan bruge den staveform i et vejnavn, siger hun.

For kommunalbestyrelsesmedlem Per Skovmose har sagen om Hawskoven været principiel.

- Når en kommune som Thisted kan få lov til at give en miljøgodkendelse til for eksempel et stort landbrug, skal vi også få lov til at bestemme, om vi staver et vejnavn med 'v' eller 'w', siger han.

Facebook
Twitter