Jette Aamann fra Thorsminde løfter låget af en grøn affaldsbeholder, som står til højre for havneindsejlingen i Thorsminde.
Beholderen er én af mange ved den jyske vestkyst. De skal hjælpe frivillige borgere og turister med at holde hele Vestkysten fri for affald.
- Jeg går efter plastikken, for det er en af de store syndere, siger hun.
Ved beholderen finder hun en plasticpose, som hun hiver af, og et par handsker, hun kan tage på. Til daglig går hun ofte her på stranden og samler affald, som til sidst ryger ned i beholderen.
- Jeg synes det er en hel naturlig ting i mit liv, at jeg kan gøre en lille indsats.
I Ringkøbing-Skjern Kommune har man de seneste år haft succes med pallekasserne. Derfor bliver ordningen nu bredt ud til flere langs den jyske vestkyst.
- De frivillige kan smide affaldet i pallekasserne og benytte sig af mindre kasser og plastikposer til indsamlingen. Udstyret er stillet op over 100 steder fra Varde i syd til Skagen i nord, forklarer Anette Juul, projektleder i organisationen Hold Danmark Rent.
På Hold Danmark Rents hjemmeside www.holddanmarkrent.dk findes et detaljeret kort, hvor man kan se nøjagtigt, hvor udstyret er opstillet.
De frivilliges oprydning supplerer kommunernes strandrensning, som foregår med større maskiner. Og det er ifølge Anette Juul vigtigt, at folk som Jette Aamann med det nye udstyr kan gøre en indsats, lige når det passer ind i hverdagen,
- Vi danskere vil jo gerne bestemme over vores egen tid. Hvis vi kan imødekomme frivilligheden, sådan at man kan gøre en forskel, lige når man har lyst og mulighed for det, så kommer man rigtig langt. Det er det, vi gerne vil opnå med det nye udstyr på kysterne, siger Anette Juul fra Hold Danmark Rent.
Det benytter Jette Aamann sig altså ofte af, og ofte finder hun for eksempel noget plastisktråd og tov, der er blevet snoet op.
- Sådan noget bliver til mindre og mindre plastikstykker, og man skal ikke se ret meget fjernsyn, før man kan se, at det ingen gavn gør på noget som helst. Det ender typisk i maven på fiskene, siger hun.
I dag er det Nordisk Strandrydder Dag i alle de nordiske lande. Selvom frivillige langt fra kan redde verden fra plastik på én dag, så giver det god mening, synes Jette Aamann.
- Det er måske ikke et kæmpe skridt for at undgå forurening, men det er et kæmpe skridt for at få fokus på, at vi samles om at få det væk, og vi ikke selv skal smidt plastik i naturen, siger hun.
Men de grønne affaldsbeholdere med opsamlingsposer og handsker bliver stående langt længere, for kampagnen Nordisk Strandrydder Dag 2018 strækker sig over hele perioden fra 31. marts til 1. juni og omfatter mange forskellige events og initiativer langs den jyske vestkyst.