Netværk og træning i at lytte skal bekæmpe ensomhed

100.000 voksne i alderen 30 til 60 år er ensomme. Det vil Røde Kors ændre med Værket.

De ensomme skal eksempelvis øve sig i samvær ved at fortælle om musik, som de brænder for. (Foto: Marie Louise Munkegaard © Allways remember to credit)

Der mangler nogen til at tage sig af ensomme voksne. Det mener Jørgen Leegaard, som er aktivitetsleder i Røde Kors i Ringkøbing.

Kommunerne har fokus på de unge, og besøgsvenner står klar til at tage hånd om de ældre, men ingen passer på dem i den arbejdsdygtige alder.

Derfor har han meldt sig som leder i Jyllands første afdeling af Værket. Det er et netværk for folk i alderen 30 til 60 år.

- Jeg har selv oplevet at være ensom, og jeg kan se i Cafe Røde Kors, at der kommer nogen, som har svært ved at kontakte andre mennesker, fortæller han.

Der kan være mange grunde til, at man føler sig ensom, men mennesker udenfor arbejdsmarkedet, der bor alene er særligt udsatte for ensomhed.

I Værket skal han og tre andre frivillige lede en gruppe ensomme med 6 til 12 ensomme.

De skal tale om ensomheden og lave øvelser, der træner dem i at tage kontakt og være sociale.

- Gruppen skal lære at være mere udadvendte, hvordan man kommer ind på andre mennesker og frem for alt at lytte til andre mennesker, fortæller Jørgen Leegaard

Det skal give de ensomme mere mod på at møde nye mennesker

- Jeg håber, at de bliver klædt på til at være ude blandt andre, og at de får lidt mere selvtillid, så de tør at tage kontakt til andre, siger aktivitetsleder Jørgen Leegaard.

Værket startede op i 2015 i syv Røde Kors afdelinger. Det hjalp tre ud af fire deltagere ud af ensomheden.

Projektet er et samarbejde mellem Mary Fonden og Røde Kors og er støttet af Velux Fonden.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.