Nicoline og hendes mor er talblinde: Nogle tænker ’så dum kan du ikke være’

Indkøb, bilkørsel og bagning er svært som talblind.

Nicoline og Lene oplever, at der er meget lidt fokus på talblindhed. (Foto: Elise Rasmussen)

Hvor langt er der hen til den forankørende bil, og hvor mange gram mel skal der i dejen?

Det er måske nemme spørgsmål, men ikke for Nicoline og hendes mor Lene Gaardsted Gammelgaard fra Ikast. De er nemlig talblinde.

- Den største udfordring har været at kunne fungere i en almindelig klasse og altid tro, at jeg ikke er lige så god som alle andre, siger Nicoline Gaardsted Gammelgaard, der er 19 år.

- De kører med 180 kilometer i timen, mens jeg bare sidder for mig selv og ikke rigtig forstår, hvad der bliver sagt. Overhovedet.

Mellem én og seks procent af befolkningen lider af talblindhed, anslår Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

Hjemme hos familien i Ikast har det været svært for Lene Gaardsted Gammelgaard at opleve sin egen skolegang gentage sig.

- Det har været et stort flashback at følge Nicolines skolegang. Jeg troede, at der var sket noget mere i folkeskolen, når de siger, at de er blevet bedre til at støtte de fagligt svage elever. Så jeg var lidt forundret over, hvor dårlige de var til at støtte op om talblindhed.

Talblindhed giver udfordringer hver dag

Det er ikke kun matematikafleveringer, der driller, når man er talblind. Dagligdagsting som at handle ind og følge en opskrift kan også være en udfordring.

Lene Gaardsted Gammelgaard mærker det især, når hun kører i bil.

- Det er svært at bedømme afstande. Hvis jeg eksempelvis skal bedømme, hvilken fart en modkørende kommer med, så tager jeg ikke nogen chancer. Der venter jeg pænt. Nok også lidt mere end min mand synes, jeg burde.

Lene Gaardsted Gammelgaard holder sig til de bageopskrifter hun kender, fordi det er svært at følge en opskrift. (Foto: Elise Rasmussen)

Afstandsbedømmelse er også en udfordring for Nicoline Gammelgaard Gaardsted, der arbejder i butik.

- Når jeg skal pakke gaver ind, bruger jeg alt for meget gavepapir og bånd, fordi det er svært at afstandsbedømme, hvor meget jeg skal bruge, siger hun.

'Så dum kan du da ikke være'

Lene Gaardsted Gammelgaard oplever stadig, at andre kan opfatte hende som dum.

- Jeg kan nogle gange få at vide af min mand og søn, at ’så dum kan du ikke være’. Og jo, det kan jeg, siger hun.

De talblinde lider ofte under, at de ikke bliver mødt med ret meget forståelse fra omverdenen, når tallene laver knuder. Den typiske opfattelse er nemlig, at hvis man ikke kan matematik, så er man nok netop lidt dum, fortæller Henrik Skovhus, der er konsulent ved Nordjysk Læse- og Matematik Center.

- Næsten alle dem, jeg møder i forbindelse med udredning, slæber rundt på et voldsomt mindreværd, fordi de hele tiden har fået at vide, at de bare skal tage sig sammen, siger Henrik Skovhus.

Nicoline og Lene Gaardsted Gammelgaard har accepteret, at de er knap så gode til tal. Til gengæld er de gode til andre ting.

- Nicoline kan nemt hjælpe de andre i dansk, og hun er god til at holde tidsplanen, siger Lene Gaardsted Gammelgaard.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter