Niels Christians indtægt er forduftet: Minkerstatninger kan trække ud i årevis

Det kan tage flere år at vurdere de mere end 1.000 minkfarme.

Niels Christian Poulsen ejer otte minkfarme. I øjeblikket venter han i uvished på, hvad han ejendomme vil blive vurderet til. (Foto: Mads Kruse Juhl © dr)

Stiller man samtlige Niels Christian Poulsens minkbure op i en lang række, vil de strække sig 37 kilometer.

Men de nu tomme bure er i forskellig stand og kvalitet. Og dermed er det blot én af de udfordringer, der er ved at skulle bestemme, hvor meget de er værd, og hvor meget hele farmen er værd.

Det kan nemlig være en vigtig viden, når staten skal kompensere minkavlerne for deres tab.

DR har haft ejendomsmægler og vurderingsmand Poul Erik Nielsen med på besøg på minkavler Niels Christian Poulsens farm ved Ringkøbing. Han fortæller, hvad det kræver at prissætte og vurderer en minkfarms værdi.

- Det kan man ikke se hjemme fra skrivebordet. Der skal vi ud på farmen og se, hvordan det rent faktisk er skruet sammen, siger Poul Erik Nielsen.

Derfor kan det blive et stort stykke arbejde at få alle landets minkfarme vurderet, når først arbejdet går i gang.

- Jeg tror let, der kan gå et år eller to med at få det på plads. Det er en kæmpe opgave med 1.100 farme, der skal besøges, beskrives og vurderes, siger han.

Imens må minkavler Niels Christian Poulsen væbne sig med tålmodighed, mens han går rundt i uvished.

- Vores usikkerhed er en belastning, hver eneste dag vi står op og ikke får en afklaring. Vurderingen er helt afgørende for, om jeg er i stand til at betale min gæld, og hvordan jeg kan komme videre i livet, siger Niels Christian Poulsen, som har otte minkfarme, hvor der var 200.000 mink.

Erstatninger kan ende i retssag

Poul Erik Nielsen påpeger vigtigheden af at få alle detaljer med, når minkfarmenes værdi skal fastslås.

Lige fra beliggenhed, standard til størrelse på farmen. Men også helt ned i detaljerne med, hvilken typer af bure, der er på farmen, gyllesystem til alder og vedligehold af farmens maskiner.

- Ellers ender det i for mange fejlskøn, der resulterer i retssager, forklarer han.

  • Minkburene på Niels Christian Poulsens farm er etagebure og med rustfri bund, hvilket gør dem langtidsholdbare. Alt sammen detaljer, som spiller ind i den samlede vurdering af farmen. (Foto: Sean Kelly Christensen © dr)
  • En ny minilæsser koster cirka 250.000 kroner. Det er en maskine, som også kan bruges på andre landbrug, og derfor har den en god værdi til videresalg. (Foto: Sean Kelly Christensen © dr)
  • For et år siden investerede Niels Christian Poulsen 120.000 kroner i nye siloer. (Foto: Sean Kelly Christensen © dr)
  • Der er automatisk gylleanlæg, som styrer udmugningen hos minkene. (Foto: Sean Kelly Christensen © dr)
  • Niels Christian Poulsen har tre fodervogne, der fra ny koster 220.000 kroner. De tre vogne er henholdsvis cirka tre og fem år, mens den tredje bliver brugt til reservedele. (Foto: Sean Kelly Christensen © dr)
  • Ejendomsmægler og vurderingsmand Poul Erik Nielsen bruger mere end en dag på at vurdere værdien af en minkfarm. Her skal han både besøge farmen og lave skrivebordsarbejde. (Foto: Sean Kelly Christensen © dr)
1 / 6

Netop retssager kan få kompensationerne til minkavlerne til at trække yderligere ud.

For der kan komme til at gå mange år før dommeren i landsretten eller måske højesteret har udtalt det sidste ord om erstatning til de tvangslukkede minkavlere.

For lever erstatningen ikke op til avlernes forventninger, har de store advokathuse allerede oprettet "mink task forces", som er klar til at føre de mange sager mod staten.

I mandags holdt advokathuset HjulmandKaptain webinar for minkavlere, hvor over 200 deltog.

Advokathuset, der har kontorer i Aalborg, Aarhus, Hjørring og Frederikshavn, har afsat ti advokater i et særligt mink-team. Og det er bare ét af flere advokathuse, som står klar til at hjælpe avlerne med deres erstatninger.

- Det siger noget om omfanget og den attention, som vi giver, og som vi er nødt til at give. Vi er nødt til at møde op med et ordentligt hold, når det er staten, vi er oppe imod, siger fagchef Søren Nørgaard Sørensen fra HjulmandKaptain.

Der kan blive tale om et årelangt samarbejde mellem avlere og advokater. Det vurderer Håkun Djurhuus fra advokatfirmaet Bech Bruun, som var formand for den tidligere regerings ekspropriationsudvalg.

- Hvis man gennemfører traditionel taksation med overtaksation og domstolsprøvelse, så vil det rask væk vare tre til fem år. Det kan også vare længere endnu.

Niels Christian Poulsen fra Ringkøbing-egnen håber dog ikke, det når så vidt.

- Jeg håber sandelig ikke, det ender i en retssag. Men det kan blive en konsekvens, hvis vi bliver snydt alt for meget og bliver trynet af staten.