Nødråb fra bølgefirma: Vi forlader Danmark, hvis vi ikke får bedre vilkår

Det sidste bølgefirma på testcentret i Hanstholm ønsker bedre opbakning fra energiministeren.

- Vi er nødt til at flytte til et andet land, hvis ikke vilkårene forbedres for udvikling af bølgeenergi i Danmark, siger direktør Michael Henriksen fra Wavepiston. (Foto: Wavepiston)

Hanstholm har landets største bølger og er derfor et naturligt centrum for udvikling af bølgeenergien i Danmark. Men måske ikke så meget længere.

Det sidste bølgefirma på testcentret i Hanstholm sender nu et nødråb til energiministeren.

- Vi er nødt til at flytte til et andet land, hvis ikke vilkårene forbedres for udvikling af bølgeenergi i Danmark, siger direktør Michael Henriksen fra firmaet Wavepiston, som har et forsøgsanlæg i havet ud for Hanstholm.

I lande som Spanien, Frankrig og Storbritannien er der ifølge Wavepiston langt større fokus på bølgeenergi. Det betyder, at der både er bedre testpladser og flere penge til udvikling af teknologien.

- Vi ønsker at blive i Danmark, fordi vi er et dansk selskab. Men det kræver større politisk opbakning, siger direktøren.

Skibe ødelægger testcenter

Wavepiston har i brevet til energi-, forsynings og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) beskrevet den usikkerhed, som firmaet oplever omkring udviklingen af bølgeenergi i Danmark. Herunder den manglende sikkerhed i testområdet på havet udfor Hanstholm Havn.

Her blev Wavepistons forsøgsanlæg sejlet i stykker af en stor trawler i 2015.

Søfartsstyrelsen har derfor indført et forbudszone for sejlads omkring testområdet, men de sidste to måneder har der i seks tilfælde været skibe, som er sejlet igennem forbudszonen og derfor har været tæt på at ramme forsøgsanlægget.

- Sikkerheden er et problem, men det vigtigste er den manglende økonomiske og politiske støtte til udvikling af bølgekraften, siger direktør Michael Henriksen.

- Vi håber på mulige aktioner fra ministeren, som kan sikre, at vi fortsat kan udvikle fremtidens bølgeenergi-teknologi i Danmark, siger han.

Wavepistons nødråb får opbakning fra Thisteds borgmester, Lene Kjelgaard (K), som også er formand for DanWEC, det danske center for bølgeenergi i Hanstholm.

- Vi oplever også en manglende national opbakning til bølgeenergien. Det skal der rettes op på, hvis vi skal bevare vores bølgecenter i Hanstholm, siger hun.

Facebook
Twitter