Nødråb fra rengøringsassistenter: Vi kan ikke nå at gøre ordentligt rent

Rengøringsassistent Lone Andersen og 34 kolleger tager i dag til Christiansborg for at råbe politikerne op.

Lone Andersen gør til dagligt rent på Regionshospitalet Herning. Hun er en af 35 rengøringsmedarbejdere, der i dag har foretræde for Folketingets sundheds- og ældreudvalg. (Foto: Sophie Baltzer- DR)

Rengøringspersonalet på landets sygehuse råber i dag stop. Vi er for pressede på tid og kan derfor ikke nå at gøre ordentligt rent, lyder det.

Derfor tager 35 rengøringsassistenter, sammen med fagforeningen 3F, i dag til Christiansborg. Her skal de fortælle Folketingets sundheds- og ældreudvalg, hvordan deres dagligdag ser ud.

En af de 35 rengøringsassistenter er Lone Andersen, der til dagligt gør rent på Regionshospitalet Herning.

- Presset er, at vi ikke når vores opgaver. Vi har travlt, siger Lone Andersen, der ofte går hjem fra arbejde med en dårlig mavefornemmelse.

For Lone Andersen er udmærket godt klar over, hvad dårlig rengøring kan betyde.

- Det er patientsikkerhed. Patienterne bliver syge, hvis der ikke bliver gjort ordentligt rent, siger hun.

Professor: Usynligt snavs er farligt

Det kan være farligt, hvis personalet ikke kan nå at gøre alle overflader rent. Det fortæller Hans Jørgen Kolmos, der er professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Det farlige er i virkeligheden snavs, man ikke kan se. Som sidder på de berøringsflader, som hænderne kommer i kontakt med. For eksempel dørhåndtag og sengegavle. Bliver de ikke gjort ordentligt rent, sidder der bakterier, som kan overføres til den næste patient.

- Det ser jeg som det største problem, siger professor Hans Jørgen Kolmos.

I en kvalitativ interviewundersøgelse som fagforeningen 3F har lavet blandt knap 800 rengøringsassistenter, på 13 af landets sygehuse, svarer seks ud af ti, at de ofte ikke kan nå at gøre deres arbejde ordentligt.

Derfor er det på høje tid, at rengøringsassistenterne råber op, mener Ellen Lykkegaard, der er gruppeformand for den offentlige gruppe i 3F

- Medlemmerne udfører arbejde, der er grundlæggende for, at man kan trives på et hospital. Så vi synes det er fint, at de nu også udtrykker deres bekymringer i forhold til at råbe politikerne op, siger Ellen Lykkegaard.

Danske Regioner: Ingen grund til bekymring

Formanden for Danske regioner, Bent Hansen (A) synes, det er ærgerligt, at 3F går til Folketinget og ikke klarer det internt på sygehusene.

Men han forsikrer, at der ikke er grund til at bekymre sig for patientsikkerheden.

- Vi får kontrolleret hygiejnen og rengøringsniveauet, både anmeldt og uanmeldt. Vi har ikke fået meldinger om, at det ikke er i orden, siger Bent Hansen.

Facebook
Twitter