Nu er teknologien endelig klar til at rense Høfde 42 for gift – men politikerne nøler

Med nyudviklede metoder vil man bagefter kunne bygge sandslotte af sandet igen.

To virksomheder melder sig nu helt klar til at rense jorden på Høfde 42 på Harboøre Tange – en af de mest alvorlige generationsforureninger herhjemme.

Virksomheden Fortum er nu færdige med deres forsøg, hvor de har renset 90 ton sand. Og de kan fjerne 99,5 procent af forureningen.

- 60 procent af den rensede sand er så ren, at man kan lægge det tilbage på stranden, så man kan gå i det med sine bare tæer, solbade eller bygge et sandslot, lyder det fra Jens Peter Rasmussen, der er forretningsansvarlig hos Fortum.

Teknologien er klar, og de to virksomheder, Fortum og Krüger, har begge fremlagt lovende resultater med oprensning af jorden.

Nu afventer alle blot, at politikerne trykker på knappen, så der efter 60 års forurening kan blive ryddet op.

Frygter udslip

Men der er stadig ingen, som er klar til at betale regningen for en total oprydning.

Til stor ærgrelse for miljøforkæmper Bjarne Hansen, som hele sit liv har været nabo til forureningen, hvor det er vurderet, at der tilsammen er 110 ton ren gift.

- Det er ekstremt giftigt. Hvis vi tager giftstoffet Parathion, så skal der omkring en dråbe til at slå en voksen ihjel, og der ligger i al fald mindst 70 ton af det. Så det er stærke sager. Og så har vi den anden skurk, kviksølvet, lyder det bekymret fra Bjarne Hansen.

Forureningen er i øjeblikket indkapslet, men blot få meter derfra bruser Vesterhavets konstante bølger, og Bjarne Hansen frygter, hvor længe det holder.

- Det er der ingen, der ved. Det bestemmer havet.

Derfor har han også en klar opfordring til politikerne.

- Nu mangler vi bare en handledygtig miljøminister og regering, siger Bjarne Hansen.

Teknologien klar

Både Fortum og Krüger kan rense det forurenede sand ved Høfde 42, så det meste af sandet ikke behøver at blive transporteret væk.

Fortum bruger en metode, hvor de renser sandet i en stor vaskemaskine.

Når de har renset jorden, kan cirka 60 procent af sandet lægges tilbage på stranden, mens de øvrige 40 procent kan bruges til eksempelvis vejkonstruktioner eller støjvolde.

For et år siden fremlagde Krüger sit resultat, hvor de med hjælp fra varmelegemer sætter en fordampningsproces i gang, som opløser giftene, der efterfølgende kan opsamles. Også de kan rense jorden med 99,5 procent.

De er også utålmodige og venter på, at politikerne er klar med pengene, så der kan komme en udbudsrunde i gang.

- Miljømæssigt er der ikke noget argument for at lade være, og samfundmæssigt vil jeg også påstå, at der er gevinster ved at gøre det, siger Maiken Faurbye, der er afdelingschef hos miljøvirksomheden Krüger.

Kamp om pengene

Det er regionerne, som entydigt har ansvaret for at rense jordforureninger. Lige så entydigt er det, at Region Midtjylland ikke har råd til at betale regningen ved Høfde 42, som kan løbe op i 250 millioner kroner.

- Vi har en udfordring, som vi ikke selv kan stå for som regionsråd. Vi bliver nødt til at få staten ind over med finansiering af det, siger formand for Regionsrådet Anders Kühnau (S).

Prisen for oprydning af de ti store generationsforureninger vil ifølge Danske Regioner løbe op i 2,7 milliarder kroner.

Teknisk er man klar til at gå i gang med fire af dem. Teknologien er der. Nu er det kun et spørgsmål om, at politikerne prioriterer opgaven og får renset generationsforureningen på Høfde 42.

- Det haster på den måde, at vi har en stor forurening på Høfde 42. Selvom vi har den sikkert indkapslet, så står vi over for nogle store klimaudfordringer, så det er bedst at få renset den salgs nu. Og vi skal helst have det helt væk, siger Anders Kühnau.

Regionerne har sendt en samlet plan for prioriteringen af generationsforureningerne til miljøministeren. Men Lea Wermelin (S) vil have en prioriteret liste fra regionerne over både de ti generationsforureninger og de 37.000 øvrige jordforureninger, der er i Danmark, inden hun sætter pengene af.

- Det op til regionerne at kigge på, hvor vi får mest miljø for pengene. Altså hvordan vi bedst muligt beskytter menneskers sundhed, vores miljø og grundvand. Det er den prioriteringsopgave, som ligger hos regionerne, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin.

Med to succesfulde oprensningsforsøg er det nu kun grænsen for tålmodighed, der stadig bliver testet på Harboøre Tange.

- Vi skal til at handle, for ellers går det galt, lyder det fra Bjarne Hansen.

Den 3. juni skal miljøminister Lea Wermelin i en forespørgselsdebat i Folketinget svare på, hvad hun vil stille op med generationsforureningerne.