Nu får Vesterhavet sine kystnære havmøller

Havvindmølleparkerne Vesterhav Nord og Vesterhav Syd har været 10 år undervejs, men i dag starter byggeriet af de kystnære møller.

Havvindmøller ud for øen Anholt i Kattegat. (ARKIVFOTO) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

I løbet af i år vil i alt 41 havvindmøller rejse sig i horisonten ud for Harboøre og Hvide Sande langs den jyske vestkyst.

De har været længe undervejs, og har mødt en del modstand i de 10 år, som vindmølleparkerne har været på tegnebrættet. Modstanden mod de kystnære møller har også ført til, at de undervejs er blevet rykket længere væk fra kysten.

Men de bliver stadigvæk tydelige fra kysten. For når den ene vinge strækker sig mod himlen, vil spidsen være 193 meter over havoverfladen. Og når mørket falder på, vil du også kunne se de røde lys på vindmøllehovedet, der skal advare fly.

De 20 møller i Vesterhav Syd-parken er placeret mellem ni og ti kilometer fra kysten nordvest for Hvide Sande. De 21 møller i Vesterhav Nord-parken er placeret mellem 5,5 og 8,4 kilometer fra kysten ud for Harboøre.

  • Vattenfalls illustration af, hvor havvindmøllerne bliver placeret i Vesterhav Nord-parken. De er rykket længere ud i forhold til den oprindelige tanke på grund af store lokale protester. (Foto: © Illustration: Vattenfall)
  • Vattenfalls illustration for Vesterhav Syd-parken. (Foto: © Illustration: Vattenfall)
1 / 2

Naboskab

Selvom vindmølleparkerne har været i kraftig modvind uden at kunne lukrere på det, så kommer de til at snurre i vinden i slutningen af året.

Vattenfall forventer, at de 41 møller kommer til af have en samlet effekt på 344 megawatt. Det kan dække mere end 350.000 danske husstandes strømforbrug.

Mens arbejdet står på, vil de lokale have mulighed for at stille kritiske spørgsmål til virksomheden.

For Vattenfall vil være til stede i havnebyerne Hvide Sande og Thyborøn en dag i hver måned.

Det fortæller Arne Rahbek, der er ansvarlig for den lokale dialog i Vattenfall.

- Vattenfall vil rigtig gerne et godt naboskab. Vi vil gerne have en dialog med naboerne. Både dem, der har et erhverv i området, fiskere, sommerhusejere og alle andre, siger han og fortsætter:

- Så folk er velkomne til at komme forbi til en kop kaffe og en snak, hvis de har spørgsmål.

Arne Rahbek, der er dialogansvarlig i Vattenfall, forventer mange spørgsmål fra borgerne i Thyborøn og Hvide Sande om vindmølleparkerne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord. (Foto: © Martin Stenbæk Hansen - DR)

Men det er ikke alene på grund af de kritiske røster, at Vattenfall er til stede i de to byer, siger Arne Rahbek.

For mange vil komme til at kunne både se og til tider høre byggeriet af møllerne. Det vil Vattenfall gerne sikre åbenhed om, siger den dialogansvarlige.

- Vi ved, at det har haft en stor interesse og det er ingen hemmelighed, at der har været kritiske røster, ikke mindst fra sommerhusejere, der har reageret på, at nu kom der en vindmøllepark, der kunne have indvirken på deres udsigt og så videre.

- Der vil vi selvfølgelig gerne være til stede og virke åbne for at kunne drøfte med dem, når nu møllerne står herude. Åbenhed ligger os på sinde – også for at få et godt naboskab, siger Arne Rahbek.

  • I solnedgangen vil de hvide møller stå som sorte silhuetter i horisonten i Vesterhavet. Her ved Søndervig. (Foto: © Illustration: Vattenfall)
  • I gråt vejr bliver møllerne i Vesterhav Nord-parken mindre tydelige fra stranden. (Foto: © Illustration: Vattenfall)
1 / 2

Lokalt medejerskab

I Hvide Sande er Jens Bollerup en af de lokale, der har tænkt sig at kigge forbi Fiskeriets Hus for at få en snak med Vattenfall og følge med i anlægsarbejdet.

Og han er glad for initiativet.

- Det signalerer, at de gerne vil prøve at tage hensyn til lokalbefolkningen. Hvordan, de så vil gøre det, ved jeg jo ikke. Der vil jo komme noget støj, øget trafik og andet i en byggeproces. Det er jo en del af sådan et anlægsarbejde, siger Jens Bollerup.

Han er en af de borgere, der tidligere har kæmpet mod placeringen af vindmøllerne.

- Jeg er positiv over for vindmøller, vindenergi og den grønne omstilling. Min modstand mod Vesterhav Syd er, at de er placeret så tæt på kysten. Selvom de nu er ni kilometer ude, mener jeg, at de skulle have været væsentligt længere fra kysten, siger Jens Bollerup.

Jens Bollerup er en af de lokale i Hvide Sande, der har sagt 'ja tak' til en kop dialogkaffe hos Vattenfall. (Foto: © Martin Stenbæk Hansen - DR)

Vattenfall arbejder på, at få et radarsystem på land, som kan scanne for fly i området. Det vil gøre, at nattelyset på vindmøllerne kun vil blive tændt, når der er fly i luftrummet omkring møllerne - uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Og det er en af de ting, som Hvide Sande-borgeren vil spørge om. For alternativet er, at de røde lamper lyser hele tiden, og så må borgerne lære at leve med det, som Jens Bollerup formulerer det.

Imens det bliver afklaret kan han også overveje, om han vil være medejer af vindmøllerne på havet.

For borgere og ejere af fritidshuse i Ringkøbing-Skjern Kommune kan blive medejere af Vesterhav Syd med op til 20 pct.

Det samme gælder borgerne i Lemvig og Thisted kommuner i forhold til Vesterhav Nord.

Vattenfall forventer at informere nærmere om medejerskab senere på året.