Nu kan manglen på sosu'er give mere i løn: 'Vil vi have de bedste, må lønnen følge med'

KL-formand Jacob Bundsgaard er åben for lønstigninger til plejeområdet for at modvirke mangel på sosu'er.

Naima Amrissani, Emine Kuscu og Beyza Cakiltas uddanner sig Social- og Sundhedsuddannelsescentret i Brøndby, for at blive sosu-assistenter. Måske kan de satse på mere i løn, end de regner med. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

Der venter social- og sundhedsmedarbejderne et lønhop ved overenskomstforhandlingerne om to år.

Det lægger formanden for Kommunernes Landsforening, socialdemokraten Jacob Bundsgaard, op til i Avisen.dk

Det er udsigten til, at der inden for de næste fem år vil mangle 15.000 social- og sundhedsmedarbejdere, der får Jacob Bundsgaard til at åbne for ekstra løn til de efterspurgte medarbejdere.

Udmeldingen vækker glæde hos sosuassistent Helena Lykkevold Johansen, der arbejder på Seniorstedet i Videbæk.

- Det har længe været nødvendigt, at der sker et økonomisk løft, da vi gerne vil have nogle fagligt stærke og dygtige mennesker til at arbejde inden for det her område, siger hun.

I dag mener Helena Lykkevold Johansen ikke, at lønnen afspejler det store ansvar, hun og kollegerne har.

- Vi har medarbejdere, der doserer medicin hver dag, har folk i lifte og laver sårbehandling. Det er den nære pleje af de her meget svage borgere. Vi har længe fået en virkelig lav løn i forhold til det kæmpe ansvarsområde, det faktisk er, siger hun.

Tillidsmand: Arbejdspresset er for stort

En lønstigning er en god idé for at fastholde og rekruttere medarbejdere. Men arbejdspresset skal også have et seriøst eftersyn, for i dag afviser mange sosu'er at arbejde på fuld tid.

Det mener Hans Enevoldsen, der er tillidsmand for sosu'erne i Holstebro Kommune, der er organiseret under FOA.

- Når vi spørger, hvorfor de ikke vil have fuldtid, lyder svaret, at det kan de ikke holde til med det arbejdspres, de har. Vi skal have flere hænder til at udføre kerneopgaven, for vi oplever dagligt, at folk er under pres. At de ikke når, hvad de skal, siger han.

Sosu-assistent Helena Lykkevold Johansen håber, at en lønstigning ved overenskomstforhandlingerne om to år vil gøre det nemmere at rekruttere de allerdygtigste inden for faget. (Foto: PRIVAT)

Et billede, som sosuassistent Helena Lykkevold Johansen genkender. Hun nævner som eksempel, at kolleger i hjemmeplejen kun får afsat fem minutter til at køre en lang strækning, når de skal ud til en borger. Eller to minutter til at give en borger medicin.

- I den anden ende sidder et gammelt menneske, hvor sosu'en er den eneste person, de ser hele dagen. Så det river i alle hjertetråde, at man skal gå fra folk, som bare har brug for lidt opmærksomhed. Det er umuligt at holde til i længden, siger Helena Lykkevold Johansen.

Hun arbejder selv 34 timer om ugen, og hun vil ikke selv arbejde flere timer, også selvom lønnen stiger.

Men lønchecken er afgørende for at få unge til at vælge faget til, mener hun.

- Alle vil gerne have et job, der er velanset og vellønnet. Her halter sundhedsområdet virkelig bagefter. Hvis vi skal have de bedst kvalificerede ind på det her område, bliver lønnen nødt til at følge med, siger hun.

Ifølge fagforbundet FOA vil kommunerne få brug for 40.000 nye sosu-medarbejdere om ti år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk