Ny forskning: Bakterier spiser rester af medicin i vores vand

Det er lykkedes forskere herhjemme at få naturlige bakterier til at spise problematiske medicinrester i vores spildevand.

99 procent af medicinresterne i spildevandet kommer fra borgere, der går på toilettet efter at have taget medicin. (Foto: Signe Heiredal)

Vi kan fjerne flere hundrede typer medicinrester i vores spildevand udelukkende ved at få naturlige bakterier til at spise medicinen.

Det viser et forsøg, som Teknologisk Institut og DTU har lavet sammen med blandt andre rensningsanlægget Herning Vand.

De har haft held med at få naturlige bakterier til at vokse på plasticdimser i cylindere, som spildevandet løber igennem. Her spiser bakterierne lystigt af de uønskede rester af medicin, der findes i spildevandet.

- På den lange bane er det meget vigtigt for det vand, vi leder ud i dag skal vores børnebørn jo drikke om 50-75 år, siger Niels Møller Jensen, der er direktør i Herning Vand.

Forskerne har fået de medicinspisende bakterier til at vokse på små plastikdimser, som ligger i cylinderformede beholdere, hvor spildevandet løber igennem. (Foto: Caroline Kragelund Rickers)

Langt de fleste medicinrester kommer fra borgere, der går på toilettet efter at have taget medicin. Noget af det kommer med ud igen i toilettet.

Det betyder, at der findes over 600 typer medicinrester i spildevandet. 40 af dem er betegnes som særdeles miljøkritiske.

- Så havner det i vores åer og fjorde og til sidst i havet, hvor det kommer tilbage i fødekæden via fiskene, siger Niels Møller Jensen.

Hidtil har man måttet bruge kemi for at rense vandet helt for medicinrester, men forsøget her viser, at det kan gøres helt biologisk.

- Vi kan sikre rent vand til vores danske søer og vandløb ved hjælp af en simpel, billig og biologisk teknologi, siger projektleder Caroline Kragelund Rickers fra Teknologisk Institut.

Det bliver svært at etablere denne løsning i den nuværende lovgivning på grund af et princip om, at forureneren betaler.

- Det betyder, at hospitaler og andre konkrete forureningskilder selv skal sørge for at få renset vandet for medicinrester, hvorimod den almindelige Hr. og Fru Jensen ikke skal, selv om de udleder 99 procent af medicinresterne i spildevandet, siger forsker Caroline Kragelund Rickers.

Hun så hellere, at man undtagelsesvis skulle vige fra princippet og udelukkende rense spildevandet på det lokale rensningsanlæg, hvor alt vandet alligevel kommer forbi.

Den endelige forskningsrapport udkommer i slutningen af sommeren. Inden da vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ikke kommentere på de lovmæssige udfordringer, men han synes umiddelbart, at resultaterne i forsøget ser spændende ud.

FacebookTwitter