Ny kampagne: Drop øl, vin og sprut i en hel måned

Sundhedsstyrelsen vil med kampagnen Hvid Januar have dig til at holde årets første måned fri for alkohol.

Sundhedsstyrelsen forsøger med kampagnen Hvid Januar at få danskerne til at holde en alkoholfri måned. (© colourbox.com)

Du kender Blå Mandag, sikkert også Black Friday - og nu skal du så lære udtrykket Hvid Januar at kende.

Sundhedsstyrelsen har netop lanceret en kampagne, der skal få os til at droppe alkoholen i årets første måned.

- Ovenpå en december med mange sociale sammenkomster, hvor der måske er røget for mange genstande ind, er det fint at tage en pause fra alkohol, siger Stine Flod Storgaard, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Hvid Januar-kampagnen har tre hovedbudskaber: Din nattesøvn bliver bedre uden alkohol, du har nemmere ved at tabe dig og du sparer penge, når du ikke køber alkohol.

Inspirationen er hentet fra England, hvor man siden 2011 har kørt en 'Dry January'-kampagne. Ifølge kampagnens hjemmeside holder op mod fem millioner englændere alkoholfri måned i januar.

Hvor mange herhjemme, der har taget Hvid Januar til sig, ved Sundhedsstyrelsen ikke. Derfor gik DR på gågaden i Holstebro for at spørge. Ud af tyve personer, var der kun en enkelt, der - måske - havde hørt om Hvid Januar. Flere af de adspurgte synes dog om idéen.

- Mange har gas på mellem jul og nytår, så det er en god idé at restituere her i januar måned, siger Tore Madsbjerg fra Holstebro.

Det er også helt bevidst, at kampagnen falder i netop årets første måned, fortæller Stine Flod Storgaard fra Sundhedsstyrelsen:

- Det kan være svært at lave om på vaner, men mange er mere motiverede i januar til at starte på en frisk og tænke over deres sundhed.

Kampagnen skal også gøre det mere legitimt at sige nej til alkohol.

- I dag skal man jo nærmest være gravid eller i bil for at have en god grund til ikke at drikke. Med Hvid Januar er der en god anledning til at slippe af med presset om at drikke alkohol, siger Stine Flod Storgaard.

Hun håber, at danskerne får smag for at en måned uden øl, vin og spiritus.

- Man kan også tage en hvid maj eller bare en hvid uge på et tidspunkt. Så kan det måske blive mere udbredt i vores samfund, at man tager en pause fra alkohol, siger chefkonsulenten.

Sundhedsstyrelsen har lavet hjemmesiden www.hvidjanuar.dk, hvor man kan hente inspiration og dele på sociale medier, at man bakker op om tiltaget.