Ny 'løve' i hulen har været ramt af alvorlig stress: Jeg kunne hverken klokken eller tage tøj på

Mia Wagner er ny løve i DR programmet Løvens Hule. Men for fem år siden var hun ramt af så alvorlig stress, at hun overvejede at tage sit eget liv.

(Foto: Freeway)

Hun er ene kvinde i hulen, når DR-programmet Løvens Hule 2019 løber af stablen.

Når 40-årige Mia Wagner står i en sort blazer og håret trukket tilbage i en hestehale, signalerer hun en kvinde, der har fuldstændig styr på sit liv.

Men når hun husker fem år tilbage, husker hun tydeligt en køretur - blot få dage før hun gik ned med stress.

- Jeg tænkte flere gange: 'Skal jeg ikke bare køre over i den anden vejbane og få det her overstået.' Så langt nede var jeg. Jeg havde trodset mig selv og ignoreret mine egne behov fuldstændigt for at kunne følge med i det her tempo, siger Mia Wagner.

- Jeg har været ekstrem dårlig til at lytte til egne signaler og været utrolig villig til at give af mig selv, fortæller hun, når hun husker tilbage.

Hun var partner i en advokatvirksomhed, hun boede alene i en stor villa med sine to døtre, mens hendes eksmand boede i Aarhus og havde børnene hver anden weekend.

Tegnene på stress var tydelige. Hun havde hyletoner for ørerne, synsindsnævring, og hun kunne ikke koncentrere sig om at læse.

- Men jeg tog det ikke alvorligt. Jeg må virkelig have haft fart på, siden jeg kunne ignorere det. Det må have været sindssygt vigtigt for mig at holde kadencen, siger hun lidt undrende over hendes egen håndtering af de indlysende tegn på alvorlig stress.

Hun holdt til presset i et år. Men pludselig en dag sagde det stop.

- En dag holdt jeg på p-pladsen uden for mit kontor og kunne ikke gå ud af bilen. Jeg kunne simpelthen ikke flytte mig, fortæller hun.

Hun blev siddende i bilen, indtil hendes sekretær kom ud og spurgte, hvad der var galt og hjalp hende. Mia Wagner husker dog ikke, hvordan hun kom hjem den dag.

Det forhindrede dog ikke Mia Wagner i at troppe op på arbejde et par dage efter. Blot med det resultat, at hun blev sendt hjem igen. En manøvre, hun lavede flere gange, inden det stod klart, at hun ikke magtede at gå på arbejde.

- Jeg følte mig som en kæmpe fiasko. Jeg havde ikke plads her på jorden for at sige det, som det er. Jeg skammede mig grusomt over ikke at være kompetent nok, fortæller Mia Wagner.

0:00

Langsom vej tilbage

En sygemelding var den eneste udvej. Selv helt almindelige dagligdags ting, som de fleste ikke skænker en tanke, blev pludselig helt uoverskueligt.

- Jeg kunne ingenting. Jeg kunne ikke klokken. Jeg kunne ikke engang tage tøj på. Jeg sad på badeværelset og tænkte: 'Hvad skal jeg? Jeg skal i bad, men hvordan gør man det?' Det vidste jeg ikke – så galt var det, fortæller Mia Wagner.

Det tog hende ni måneder, inden hun med små skridt vendte tilbage til arbejdet. En periode, hvor hun langsomt vendte tilbage mod en normal hverdag.

- Det sjove var, at når jeg havde børnene, kunne jeg næsten alt. Jeg kunne få børnene op og mobilisere, at de fik noget at spise. Men i det øjeblik de var afleveret, kunne jeg ingenting og lå bare i min seng, fortæller Mia Wagner.

Helt almindelige hverdagsting som at handle i Netto tog pludselig lang tid. Og selv om hun elskede og elsker at læse, kunne hun i starten ikke koncentrere sig om at læse en bog. I stedet begyndte hun at tegne, inden hun langsomt kunne begynde at læse

Langsomt med sikkert holdt hun fast i lyrikken fra William Fitzsimmons sang ”Beautilful Girl”, hvor de sidste ord lyder you will get better.

- Det holdt jeg stædigt fast i. Jeg får det bedre, jeg klarer den. Og det gjorde jeg også. Men hver eneste lille brik måtte jeg med små babysteps bygge mit liv op igen, siger hun.

0:00

Hurtig beslutning om Løvens Hule

Da Mia Wagner gik ned med stress, var hun partner i familieprojektet Wagner Advokater. Og for snart to år siden blev hun administrerende direktør i familieforetagendet Freeway, hvor hendes far og bror også er med i ledelsen.

Det er også den rolle, der har gjort, at Mia Wagner de seneste uger har haft rigtig travlt. For det var med kort varsel, hun pludselig fik en stol blandt løverne i programmet Løvens hule.

Nu er det altså Mia Wagner, som har taget plads blandt de pengestærke investorer, som med interesse og kritisk næse tilbyder at investere deres penge i håbefulde iværksætteres ideer. Eller giver drømmerne hårde ord med på vejen, mens deres projekt bliver lagt i graven af de til tider nådesløse løver.

For når man bliver ringet op og spurgt, om man kunne være interesseret i at stille op som ”løve” i selskab med prominente navne som Hummel-direktøren Christian Stadil og grundlægger af Just-Eat og nomineret til Årets Dansker, Jesper Buch – så siger man ikke nej.

Men det hele gik pludselig rigtig hurtig, da hun for et par uger siden skulle i gang med optagelserne.

- Jeg har været ude og købt ekstra sokker og t-shirts undervejs, fordi jeg ikke kunne nå at pakke helt til det. Så jeg har haft lidt travlt, fortæller Mia Wagner.

Hun kan ikke afsløre, hvem hun har investeret i og for hvor store beløb. Men vil hun dog gerne afsløre hvilken type iværksætter, hun tænder på; de skal holde af deres eget produkt.

- Det er altid mennesket først, og at jeg kan se ilden i deres øjne. Jeg holder mest af iværksættere, hvor det er ideen og formålet med det, jeg laver, og ikke drømmen om at blive rig eller at blive iværksætter, der driver værket. Det handler om, at du skal brænde for det, du laver, siger Mia Wagner.

Mia Wagner sammen med hendes løve-kolleger; Christian Stadil, Peter Warnøe, Jan Dal Lehrmann og Jesper Buch. (Foto: Per Arnesen)

Min svaghed er blødhed

I dag er Mia Wagner chef i Freeway-virksomheden i Viborg. Og selv om man som chef nogle gange skal træffe hurtige og svære beslutninger, er Mia Wagner ikke i tvivl om, hvad der er hendes svaghed.

- Jeg er for blød og flink.

Men selv om hun selv betegner det som en svaghed at være blød og flink, så er der én ting, hun ikke vil gå på kompromis med.

- Noget af det, der står øverst på min dagsorden er, at jeg ikke – nogensinde – skal have en medarbejder, som bliver syg med stress.

I dag har Mia Wagners fundet en ny mand i sit liv. Hun har erkendt, at livet som jurist og advokat, hvor man hele tiden skal top-performe og forsøge at udvikle sit eget potentiale, ikke stemmer overens med det, der for hende er rammerne for et godt liv; ro med familien, sjov og hygge med vennerne og tid til sig selv.

Men selv om Mia Wagners stress-sygdom havde fået hende til at sætte tempoet ned, og der var ro på privatlivet, stoppede Mia Wagner ikke med at besvime, som hun ellers havde gjort gennem flere år. Og for cirka et halvt år siden fandt hun sig selv besvimet under sit skrivebord, ligesom hun også besvimede i eget hjem.

- Jeg gjorde det eneste, en fornuftig kvinde, der har været nede med stress, gør. Jeg gik på arbejde. Man skulle tro, jeg havde lært det, ikke?, siger Mia Wagner med en slet skjult ironi.

Men efter at være kommet tilbage fra sin stress-sygdom, kunne hun ikke overskue, hvis det var det, der havde ramt hende igen. Særligt ikke, fordi hun var glad for sit liv og arbejdsliv.

- Jeg magtede ikke at søge læge, for jeg orkede ikke, at nogen skulle sige til mig, at jeg var nødt til at omlægge min livsstil. Det ville jeg ikke – så hellere ignorere det. Også selv om det ikke var fornuftigt, siger Mia Wagner.

Men hun fortsatte med at besvime, og efter at have konsulteret en læge, kom hun på hospitalet i Viborg.

- Der gik fuldstændig drama i den på sygehuset. Ligesom på film. Jeg var helt væk og blev løftet op på en båre, og der var mange mennesker omkring mig. Og de fandt patches frem igen, hvis jeg skulle genoplives, fortæller hun.

Det viste sig, at hun havde en fejl på hjertet, og dagen efter vågnede hun op med en pacemaker.

- Anders (kæresten, red.) var med, og det bragte os endnu tættere sammen. Nu ved vi, at man ikke skal tage livet for givet, siger Mia Wagner.

0:00

Lukker og slukker telefonen

Som løve jagter hun ilden i iværksætternes øjne. Hendes egen ild tændes for alvor, når talen falder på hendes hjertebarn plusbog.dk, som er en del af freeway-virksomheden. Med tre-fire bøger om måneden er det nemlig der, hun giver sin hjerne lov til at stikke afsted og fantasere. Og en simpel kur, som er med til at holde stressen for døren.

- Jeg trives bedst, når jeg læser om aftenen, og min hjerne vandrer afsted i eventyr og fiktion, siger Mia Wagner.

Mia Wagner er administrerende direktør hos Freeway. Med sig har hun hunden Bella, der en trofast følgesvend - også på kontoret. (Foto: MORTEN LEE PEDERSEN © MORTEN LEE PEDERSEN)

Andre gange er det gåture eller blot at tulle rundt derhjemme. For hun beskriver sig selv som indadvendt, og at hun har brug for tid alene. Alligevel er de mennesker som hun omgiver sig med – og tiden med dem – noget af det vigtigste til at koble fra.

- Det er vigtigt for mig at komme hjem og bruge tid på at putte børn, fysisk kramme min kæreste og være sammen med de venner, jeg elsker, siger Mia Wagner.

Men det er en benhård prioritering som direktør at skabe sig alene- og familietid, hvor man ikke bliver forstyrret af et vigtigt opkald på telefonen.

- Jeg lukker og slukker. Det er bare ærgerligt, at folk ikke kan få fat på mig. Nu må folk acceptere, at de skal vente på mig, for mine svartider kan være ret lange, siger Mia Wagner og fortæller, at hun også er blevet langt bedre til at, siger Mia Wagner.

I dag har hun lært at uddelegere sine opgaver og lært at lægge ansvaret fra sig.

- Jeg er blevet bedre til, at jeg ikke ved alting. Så jeg laver tydelige lommer for mig selv, hvor jeg har været ret hård på prioriteringer i forhold til min familietid og min alenetid. Det har jeg gjort i det, man kan kalde mit nye liv efter jeg fik stress – også selv om det kan være træls for mine omgivelser, siger Mia Wagner.

BLÅ BOG

  • Mia Wagner er 40 år

  • Bor i Viborg

  • Har to døtre på 11 og 13 år

  • Kæreste med Anders, som har to børn på 12 og 15 år

  • Tidligere partner hos Wagner Advokater i Viborg

  • Har siden januar 2017 været administrerende direktør i Freeway, som blandt andet ejer eller delvist ejer dating.dk, plusbog.dk og avisen.dk

FacebookTwitter