Ny mistanke om ulveangreb: 30 får og lam bidt ihjel

Vestjysk fåreavler har i løbet af påsken oplevet angreb af rovdyr.

Et af de lam, der blev bidt ihjel i løbet af påsken, hvor et rovdyr angreb en fåreflok nær Ulfborg.

I løbet af tre nætter i påsken er omkring 30 får og lam blevet bidt ihjel på den vestjyske hede ved Lystbækgaard nær Ulfborg.

Hvorvidt det er ulven, der har været på spil, skal dna-prøver nu afgøre.

Angrebene skete natten mellem onsdag og torsdag, natten mellem søndag og mandag og natten mellem mandag og tirsdag.

Dyrene er ejet af fårehyrde Berit Killerich.

- Der er tegn efter bid på ryggen og nakken, siger Berit Killerich, der endnu ikke har det fulde overblik over, hvor mange dyr i alt det er gået ud over.

- Dyrene er stressede og nogle af dem er så påvirkede, at vi må tage dem ud af flokken, fortæller hun.

Rovdyr har slået til i samme område

Rovdyrangrebet er sket kun 20 dage efter, at en anden fåreavler i området fik bidt 25 får ihjel. Det skete i Sandfær Plantage nær Holstebro.

Resultatet af dna-prøverne fra det tidligere angreb er endnu ikke kommet, men dengang sagde naturplanlægger i Miljøstyrelsen Lasse Jensen, at hvis der var tale om et ulveangreb, var det det største angreb, der har været efter ulven vendte tilbage til Danmark.

Vildtkonsulent Jens Henrik Jakobsen fra Naturstyrelsen Vestjylland har i begge tilfælde været kaldt ud for at tage dna-prøver.

Han påpeger, at det er vigtigt at vente på resultatet af prøverne, men han kan ikke afvise, at det er ulven, der har været i gang.

- Der lå lam spredt på marken i større eller mindre antal. Det var ikke skægt at komme ud til, fortæller han.

Hegn lever ikke op til krav

Fårene og lammene ved Lystbækgaard gik i en indhegning med strømførende tråde, men ifølge vildtkonsulenten lever hegnet ikke op til forvaltningsplanens definitionen for et ulvesikret hegn.

- Hegnet er et mobilt hegn, som skal være højere og formentlig også have mere spænding for at leve op til kravene om et ulvesikret hegn, siger Jens Henrik Jakobsen fra Naturstyrelsen Vestjylland.

Han har heller ikke konstateret hærværk på hegnet som var tilfældet ved angrebet i starten af april i Sandfær Plantage, hvor der var klippet hul i hegnet.

- Det er et lidt anderledes type angreb. Det er sjældent, at der er angreb på så små lam som her, siger Jens Henrik Jakobsen.

Prøverne er nu sendt afsted til analyse, så man kan slå fast, om en ulv stod bag påskens angreb eller ej.

FacebookTwitter