Ny rapport: Fire ulve er sporløst forsvundet i Danmark

Forskere har kortlagt ulves færden: Fire ulve er reelt væk. Krybskytteri er en mulighed.

Mindst otte forskellige ulve er indvandret til Danmark fra Tyskland siden 2012, men fire af dem er forsvundet uden spor. Det dokumenterer en helt ny rapport, som offentliggøres tirsdag.

I alt er syv individer er DNA-identificeret, og derudover kan forskerne sige, at der har været yderligere ulvefund, som ikke kan knyttes til nogen af de syv. Derfor fastslår forskerne, at mindst otte ulve er indvandret til Danmark.

- Det kan sagtens være, at der har været flere individer i landet, end vi kan påvise, siger seniorforsker Peter Sunde fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Dertil kommer de otte ulvehvalpe, som blev født i Vestjylland i 2017.

Men forskerne konstaterer i rapporten, at fire af de indvandrede ulve nu er forsvundet sporløst og sandsynligvis er døde i Danmark, fordi der heller ikke er fundet spor af dem tilbage i Tyskland.

- Ulve dør selvfølgelig som alle mulige andre dyr, men rent statistisk skulle vi have forventet en overlevelse, som havde været væsentlig bedre, siger han.

Sporene hører pludseligt op

Forskerne har ganske godt styr på, hvad der er sket med de mindst otte ulve, som man med sikkerhed ved er indvandret fra Tyskland siden 2012. Der er nemlig tale om ulve, som forskerne har sikret spor efter i længere perioder.

De tre af dem er fortsat i live: Det er de to vestjyske ulve ved Ulfborg, som har fået hvalpe, og den nordjyske hanulv.

En fjerde ulv, "hanulven fra Thy", blev fundet død af sygdom tilbage i 2012. De øvrige ulve er forsvundet uden spor.

- Vi bygger det på, at de har været væk i mindst halvandet år, og de er ikke dukket op i Tyskland. Vi kan se, at før de forsvinder ser vi dem i hvert fald én gang hvert halve år. Derfor må vi sige, at det er usandsynligt, at de stadig er her, siger Peter Sunde.

Da der er tale om unge dyr, så undrer forskerne sig over den høje dødelighed blandt de øvrige indvandrede ulve.

- I en situation, hvor ingen er blevet påkørt og der er få konkurrerende ulve, skal vi forvente en overlevelse, der er tæt på 90 procent om året, så derfor virker dødeligheden ret høj, forklarer Peter Sunde.

Han understreger, at man ikke ved, hvorfor halvdelen af de indvandrede ulve er forsvundet uden spor. Men han nævner illegal jagt som en mulighed.

- Fra udlandet ved vi, at illegal jagt er en faktor, som optræder alle vegne, så det er selvfølgelig også en mulighed i Danmark, siger seniorforsker Peter Sunde.

Ulven er beskyttet i hele EU, og det kan give op til to års fængsel, hvis man skyder en ulv uden tilladelse.

  • Forskerne bruger forskellige kategorier, når de vurderer fotodokumentationer af ulve. Her er det kategori "C3a" - "sandsynligvis ulv”. Dyrets ansigt er f.eks. ikke tilstrækkeligt synligt, og så er de formelle krav, for at observationerne kan betegnes som "sikre bestemmelser", ikke opfyldt. (Foto: Aarhus Universitet)
  • Eksempler på kategori "C3b": Billederne er af en sådan kvalitet, at der ikke kan foretages en sikker vurdering af enten størrelse, farvemarkeringer, kroppens proportioner eller hovedet, og derfor kan det eksempelvis ikke udelukkes, at det i stedet er en hund. (Foto: Aarhus Universitet)
  • Eksempler på kategori "C1" - "med sikkerhed ulv". Dyrene på de to fotos kan med sikkerhed fastslås at være ulve, som ud fra deres fysiognomi at dømme er mindst to år gamle, af hankøn og i god kondition. (Foto: Aarhus Universitet)
1 / 3
FacebookTwitter