Ny rapport: Fire ulve er sporløst forsvundet i Danmark

Forskere har kortlagt ulves færden: Fire ulve er reelt væk. Krybskytteri er en mulighed.

Mindst otte forskellige ulve er indvandret til Danmark fra Tyskland siden 2012, men fire af dem er forsvundet uden spor. Det dokumenterer en helt ny rapport, som offentliggøres tirsdag.

"Fra udlandet ved vi, at illegal jagt er en faktor, som optræder alle vegne, så det er selvfølgelig også en mulighed i Danmark."

Peter Sunde, seniorforsker, Institut for Bioscience på Aarhus Universitet

I alt er syv individer er DNA-identificeret, og derudover kan forskerne sige, at der har været yderligere ulvefund, som ikke kan knyttes til nogen af de syv. Derfor fastslår forskerne, at mindst otte ulve er indvandret til Danmark.

- Det kan sagtens være, at der har været flere individer i landet, end vi kan påvise, siger seniorforsker Peter Sunde fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Dertil kommer de otte ulvehvalpe, som blev født i Vestjylland i 2017.

Men forskerne konstaterer i rapporten, at fire af de indvandrede ulve nu er forsvundet sporløst og sandsynligvis er døde i Danmark, fordi der heller ikke er fundet spor af dem tilbage i Tyskland.

- Ulve dør selvfølgelig som alle mulige andre dyr, men rent statistisk skulle vi have forventet en overlevelse, som havde været væsentlig bedre, siger han.

Sporene hører pludseligt op

Forskerne har ganske godt styr på, hvad der er sket med de mindst otte ulve, som man med sikkerhed ved er indvandret fra Tyskland siden 2012. Der er nemlig tale om ulve, som forskerne har sikret spor efter i længere perioder.

De tre af dem er fortsat i live: Det er de to vestjyske ulve ved Ulfborg, som har fået hvalpe, og den nordjyske hanulv.

En fjerde ulv, "hanulven fra Thy", blev fundet død af sygdom tilbage i 2012. De øvrige ulve er forsvundet uden spor.

Ulverapporten

"Ulv i Danmark 2012-2017" er en ny og meget detaljeret rapport om ulvene i Danmark.

Det er en oversigt og analyse af ulveforekomster, siden den første ulv i 200 år blev set i Nationalpark Thy i efteråret 2012.

Rapporten er lavet i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus.

- Vi bygger det på, at de har været væk i mindst halvandet år, og de er ikke dukket op i Tyskland. Vi kan se, at før de forsvinder ser vi dem i hvert fald én gang hvert halve år. Derfor må vi sige, at det er usandsynligt, at de stadig er her, siger Peter Sunde.

Da der er tale om unge dyr, så undrer forskerne sig over den høje dødelighed blandt de øvrige indvandrede ulve.

- I en situation, hvor ingen er blevet påkørt og der er få konkurrerende ulve, skal vi forvente en overlevelse, der er tæt på 90 procent om året, så derfor virker dødeligheden ret høj, forklarer Peter Sunde.

Han understreger, at man ikke ved, hvorfor halvdelen af de indvandrede ulve er forsvundet uden spor. Men han nævner illegal jagt som en mulighed.

- Fra udlandet ved vi, at illegal jagt er en faktor, som optræder alle vegne, så det er selvfølgelig også en mulighed i Danmark, siger seniorforsker Peter Sunde.

Ulven er beskyttet i hele EU, og det kan give op til to års fængsel, hvis man skyder en ulv uden tilladelse.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.