Ny stramning på vej: Afviste flygtninge med fast arbejde må ikke blive

Inger Støjberg er på vej med ny stramning, der skal forhindre udviste flygtninge med fast arbejde i at få opholdstilladelse.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil nu helt afskaffe reglen, der har gjort det muligt for flygtninge at beholde deres opholdstilladelse, hvis de har haft ansættelse i Danmark i to år. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Den somaliske slagteriarbejder Mohamed Ibrahim fra Thy er indirekte årsag til endnu en udlændingepolitisk stramning.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg vil nu lukke det, som DR Midt & Vest i januar beskrev som en "kattelem."

Kattelemmen betyder, at somaliere og andre flygtninge kan få lov at beholde deres opholdstilladelse, hvis de kan dokumentere, at de har haft uafbrudt ansættelse på almindelige vilkår i mindst to år.

Den lidt oversete paragraf i udlændingeloven fik ny opmærksomhed, da Udlændingestyrelsen sidste år inddrog eller afviste at forlænge hundredvis af opholdstilladelser til somaliere - efter styrelsen havde vurderet, at sikkerheden i Somalia er forbedret.

Ingen opholdstilladelse på grund af fast arbejde

En af dem, der fik inddraget sin opholdstilladelse, var Mohamed Ibrahim, som arbejder på slagteriet Tican i Thy. Han har haft arbejde dér i over 20 måneder og er derfor tæt på de to års fast arbejde.

Efter DR P4 Midt & Vest bragte flere historier om Mohamed Ibrahim, stillede både Martin Henriksen (DF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) spørgsmål til Inger Støjberg om den omtalte kattelem.

En regel, som ministeren nu helt vil fjerne - hun er nemlig ikke tilhænger af at give flygtninge opholdstilladelse, bare fordi de er i fast arbejde, skriver hun i et svar til Martin Henriksen.

I en redegørelse om kattelemmen forklarer Inger Støjberg, at i en tid, hvor store grupper af krigsflygtninge forhåbentlig snart kan vende hjem, mener hun ikke, der skal være danske regler, som gør, at de alligevel kan blive.

- Jeg ønsker ikke, vi har regler, som sikrer adgang til Danmark uden om de almindelige ordninger, der giver adgang til det danske arbejdsmarked, så som beløbsordningen og positivlisten, skriver Inger Støjberg.

Enhedslisten undrer sig

Men stramningen kommer til at ske uden Enhedslistens stemmer, siger udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

- Jeg forstår simpelthen ikke pointen i at smide flygtninge ud, som klarer sig godt, og som forsørger sig selv, og som vi har brugt en masse kræfter på at integrere i det danske samfund, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Af Inger Støjbergs egen redegørelse fremgår det, at toårs-reglen kun bliver brugt i meget begrænset omfang.

Der er givet under ti opholdstilladelser om året i de seneste fem år på den konto.

Uanset om somalierne er i arbejde eller ej - så er Enhedslisten imod hjemsendelserne til Somalia.

- Hovedproblemet er, at man overhovedet vil udsende flygtninge til Somalia. Det, mener jeg, er uansvarligt. Og det mener FN for øvrigt også, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Inger Støjberg forventer at fremsætte lovforslaget inden sommerferien.

Mohameds sag er stadig uafklaret

Mohamed Ibrahim har arbejdet på slagteriet Tican siden juni 2016, og teoretisk set kan han nå op på to års arbejde, inden en ny lov træder i kraft, fordi hans klage over den mistede opholdstilladelse stadig ligger til behandling i Flygtningenævnet.

I samråd med sin advokat forsøger Mohamed dog at genvinde sin opholdstilladelse via en anden paragraf - nemlig den såkaldte beløbsordning.

Via beløbsordningen kan man få opholdstilladelse i Danmark, hvis man tjener 418.000 kroner om året.

Og det gør Mohamed Ibrahim, efter at han er skiftet til natholdet på Tican.

Det er Styrelsen for International Rekruttering under Udlændinge- og Integrationsministieriet, som skal tage stilling i den sag.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter