Ny strid om havets ressourcer: Danske fiskere vil fange tun igen

Fiskere vil lande tun, der er røget i nettet som bifangst. Verdensnaturfonden er imod.

Tun er en delikatesse, som danske fiskere gerne vil kunne levere til de danske spiseborde. Her en salat med tun og kartofler. (© COLOURBOX)

Tun på de danske spiseborde bør fremover kunne komme fra de danske fiskere.

Det mener Danmarks Fiskeriforening, som ønsker en dansk kvote af blåfinnet tun, der ellers er en fredet fisk. Tunene er nemlig begyndt at gå i de danske net, og som reglerne er i dag, må fiskerne ikke tage dem med ind, heller ikke selvom de er døde.

- Vi bør kunne lande de tun, som vi fanger ved en utilsigtet bifangst, siger Svend Erik Andersen, formand i Danmarks Fiskeriforening.

Nordmænd landede 21 tun

Der svømmer igen tunfisk i større mængder i danske farvande, og norske makrelfiskere fangede for nylig 21 store tun som bifangst i Nordsøen.

De norske fiskere har fået tilladelse til at lande og sælge tun, som fanges som utilsigtet bifangst, og det bør danske fiskere også have lov til i Danmark, mener fiskernes formand.

Ifølge FiskeriTidende vil NaturErhvervsstyrelsen hurtigst muligt undersøge, om der er mulighed for at få en dansk kvote af tun.

Verdensnaturfonden advarer

Men i Verdensnaturfonden er de modstandere af en dansk kvote af blåfinnet tun:

- Det er for tidligt. Vi ved ikke nok om, hvordan bestanden har det til, at man kan begynde at drive erhvervsmæssigt fiskeri på tunen, siger Iben Rathje, som er fiskeribiolog i WWF Danmark.

- Der er andre arter, hvor bestanden blive holdt nede af for store bifangster, så det skal man være varsom med at give tilladelse til, mener hun.

Måske på længere sigt

På længere sigt er Verdensnaturfonden dog ikke imod et dansk fiskeri efter tun.

- Der har historisk set været et rimeligt stort tunfiskeri i Danmark. Det ville være fantastisk, hvis man kunne få det igen. Det kræver bare, at man holder fingrene fra arten lige nu, siger Iben Rathje fra WWF Danmark.

Den store blåfinnede tun forsvandt fra de danske farvande i 60'erne.

Facebook
Twitter