Ny uddannelse slår dørene op: Skal hjælpe unge som Christina og Louise videre i livet

Den forberedende grunduddannelse går i luften - og erstatter produktionsskolerne.

19-årige Christina Søgaard starter på en FGU i Viborg for at blive bedre i blandt andet matematik. (Foto: © Mia Vognstoft Vad)

I dag byder den splinternye uddannelse FGU - den forberedende grunduddannelse - velkommen for første gang.

Den nye uddannelse er målrettet unge mellem 16 og 25 år, som ikke er i job eller under uddannelse, og som har brug for hjælp til at finde en retning.

Dem er der 50.000 af i hele landet - men det skal FGU-institutionerne ændre på.

En af dem er 19-årige Christina Søgaard, der er begyndt på FGU Midtjylland i Viborg. Hun tror, den nye uddannelse kan gøre en stor forskel for hende.

- Hvis jeg ikke havde haft mulighed for at tage en FGU, havde jeg nok været på kontanthjælp, siger hun og uddyber:

- Jeg håber, den kan hjælpe mig med at finde ud af, hvilken uddannelse jeg gerne vil tage, så jeg kan komme videre med mit liv i stedet for at sidde fast midt i det hele.

Da Christina Søgaard og de 200 andre spændte elever troppede op på matriklen i morges, blev de mødt af et morgenbord - og en velkomst af Janne Mylin, der er direktør for FGU Midtjylland.

Hun har set frem til, at den første FGU endelig kan slå dørene op for de forventningsfulde elever.

- Det er fantastisk. Det er så godt i dag, for vi har snakket og planlagt hele foråret, og nu er eleverne her endelig, siger hun.

Prøver kræfter med forskellige fag

Den forberedende grunduddannelse erstatter produktionsskoler og dele af VUC's tilbud, og ifølge Janne Mylin er formålet med den nye uddannelse at forene teori og praksis.

FGU-skolerne er i tæt samarbejde med erhvervslivet, så eleverne under nogle projekter får mulighed for at samarbejde med forskellige virksomheder. Det kan hjælpe dem med at se en større mening i fagene, de beskæftiger sig med.

Og eleverne, som endnu ikke har fundet den rigtige vej i livet, kan få lov at prøve kræfter med forskellige fag.

- Der kan sidde unge mennesker herinde, der måske er meget nysgerrige på at uddanne sig som tømrer. Men efter nogle måneder kan det være, de får lyst til at arbejde med metal i stedet for, og så kan de få lov til det, siger Janne Mylin.

Det, mener hun, er vigtigt, fordi der netop er tale om unge, som endnu ikke har fundet ud af, hvad de vil.

- Vi håber, vi kan skabe en anden støtte end det, de har været vant til. I stedet for bare at forestille sig ting, får eleverne her også lov til at afprøve tingene, fortæller hun.

På mandag starter 21-årige Louise Stormly på FGU Nordvestsjællands afdeling i Holbæk. (Foto: © Trine Warrer Juul)

Første årgang bliver prøvekaninerne

En af dem, som også håber, den nye uddannelse kan hjælpe hende på rette spor, er 21-årige Louise Stormly fra Regstrup i Nordvestsjælland.

Depression og angst har forhindret hende i at komme i gang med en uddannelse, og hun håber, at en FGU kan være det rigtige skridt videre for hende.

- Jeg har været helt nede under dynen, og jeg har ikke været så meget ude. Det har været svært for mig bare at stå op og komme ud af sengen, fortæller Louise Stormly.

- Jeg har lyst til at komme videre, og jeg vil gerne have et arbejde og være ligesom alle andre, så jeg kan få det godt og finde min vej i livet.

Hun er glad for, at der er kommet et nyt tilbud som dette, så hun kan prøve kræfter med noget nyt. Men det gør hende også lidt nervøs, at hun bliver en del af uddannelsens første årgang.

- Jeg føler lidt, jeg er en prøvekanin. Men jeg tror også, man får noget at sige og kan fortælle lærerne, hvis man har idéer til undervisningen. Der er både positive og negative sider i at være blandt de første, siger Louise Stormly, som dog må vente med at starte på uddannelsen til på mandag.

For blandt de 27 FGU-afdelinger, der er i landet, begynder de fleste af de 13.000 elever først i næste uge.

I Viborg tyvstartede de og begyndte i dag, fordi de ikke kunne vente med at komme i gang - og fordi det er med til at afspejle erhvervslivet, hvor man også går i gang så tidligt.