Ny undergrundsscene giver plads til punk og metal med rå aggression og ærlige følelser

Undergrundscenerne er vigtige for at udklække fremtidige musikstjerner, men der er desværre for få, mener ekspert.

Aftenens to bands NEXØ og GumBleed kunne trække 23 betalende gæster til.

Bassen buldrer, sveden pibler og kinesiske GumBleed fra Beijing spiller.

En lille ny undergrundsscene er åbnet i Herning. Måske en rugekasse for fremtidige stjerner.

- Det er en sindssyg vigtig scene, siger Pelle Peter Jensen, der er radiovært og jurymedlem af Karrierekanonen, som spotter nye musiske talenter.

Herunder kan du høre NEXØ med Break the bank.

De større scener tør sjældent give plads til ny, alternativ og original musik.

- Der er desværre bare ikke så mange steder for alternativ musik i Danmark, siger han.

Lukas Graham, MØ og Volbeat - Danmarks tre største internationale musiknavne har én ting til fælles: De er alle begyndt karrieren på små, lokale undergrunds-musikscener, hvor spirende talenter får chancen. Ligesom det nye spillested Klub74 i Herning.

- For 15 år siden spillede Volbeat for 14 mennesker på det spillested, jeg havde dengang, siger Allan Guldborg, der har været med til at starte Klub74 op.

Klub74 bliver drevet af mange frivillige kræfter. (Foto: Claus Rud)

Lørdag aften, hvor GumBleed og danske NEXØ spiller, er der 23 betalende gæster.

- Hvis du har noget at sige, så har du en scene her, siger Amir Rehman, der sammen med Allan Guldborg er kulturiværksætter i Herning.

Herning er mulighedernes by

I aften er der hardcore punk på plakaten i byens gamle postterminal.

- Det er ikke nødvendigvis det, der sælger mest på hitlisterne. Det er rå aggression og ærlige følelser. Og dem er der ikke altid plads til, siger Amir Rehman.

Udover at undergrundsscenerne spiller en vigtig rolle i at præsentere ny musik, så kan de også være med til at holde fast i de unge i provinsen.

- Det er virkelig fedt. Det viser virkelig, at Herning er en by, hvor mulighederne er mulige, siger Thomas Rask, der er én af de 23 koncertgæster.

Han er samtidig frivillig på byens nye koncertsted.

- Mange unge snakker om, at de vil flytte til Aarhus, hvor der sker ting. Men der sker ikke ting, hvis man ikke selv er med til at skabe dem, siger han.

En hjælpende hånd er vigtig

Herning kan måske gøre dét, som Fyn har gjort for MØ og Christiania har gjort for Lukas Graham, siger Pelle Peter Jensen.

- Man kan sagtens komme fra provinsen og blive til noget kæmpestort. Men det kræver, at du får en hjælpende hånd, og at der er et sted, hvor du kan få lov at dyrke din passion, din interesse og din musik.

Alex Ferlini, der er trommeslager, kan næsten ikke understrege nok, hvor vigtige undergrundsscenerne er.

- Når man kommer til en by som Herning, der ikke har så meget af den slags alternativ kultur, så er det noget, der samler rødderne og rødinderne fra byen og oplandet.

Derfor ville han ønske, at de mere etablerede spillesteder ville tage flere chancer.

- Musik er først og fremmest fællesskab. Uden små spillesteder, så er der ingen musik og ikke rigtig noget fællesskab, siger han.

Næste koncert på Klub74 er lørdag den 30. august, hvor den står på '2 gange pop punk plus stodder blues fra København', som klubben skriver på deres facebookside. (Foto: Claus Rud)
Facebook
Twitter