Mobiltelefoner, Ipads og især penge er sikre hits på ønskelisterne hos årets kommende konfirmander. Men hvad med det åndelige budskab bag alt det, som de unge siger ja til i kirken?
55 konfirmandelever er taget med deres præster på en fire dages pilgrimsrejse til Betlehem, Nazareth og Jerusalem.
- Vi får lov at opleve, hvordan det er. Det er bare så levende, siger Laura Winther, som er en af de kommende konfirmander, der har været i nærkontakt med kristendommens historie.
Pilgrimsrejsen er et forsøg på at løfte konfirmandundervisningen i Danmark, forklarer præst Erik Ladegaard.
Eleverne kommer fra to almindelige folkeskoler og en kristen friskole. Nogle tror på Gud. En af dem er Christine Hogenfeld.
- Altså, jeg tror på, det er Gud, der har skabt bjergene. Formet det hele, siger hun.
- Jeg tror på, der er et liv efter døden, og at man kommer op i himlen. Og sidder deroppe hos Gud.
Andre som Mads Rømer er i tvivl om den store fortælling:
- Der er ikke rigtig nogen beviser. Jo, Bibelen. Men den har nogen jo skrevet, påpeger han.
Undervejs har de unge fået spørgsmål som det ovenover. Her svarede 42 af de 55 elever 'ja', mens seks svarede 'ved ikke' og en enkelt 'nej' til, at der findes et liv efter døden.
42 af eleverne svarer, de er troende, selvom kirken måske ikke ligefrem lokker hver søndag morgen. 37 går sjældent i kirke, mens fire aldrig kommer i kirken.
- Jeg går ikke ofte i kirke. Men jeg tænker, at man ikke behøver gå i kirke hver søndag for at være kristen. Men at man har troen i sit hjerte. Det synes jeg, er det vigtigste, siger Laura Nørskov Winther.
Kan man sætte et køn på Gud? En vanskelig manøvre. Den klassiske fortælling om, at Gud er en gammel mand med gråt skæg, køber de færreste. 29 af de unge svarer 'ved ikke' til spørgsmålet om, om Gud er en mand. 18 mener, at Gud ér en 'han', og otte mener, at Gud ikke er.
Det handler om at fortælle historien
Pilgrimsrejsen skal give eleverne et perspektiv, som de ikke kan få hjemme i konfirmandstuen.
- Vi skovler noget viden i hovedet på konfirmanderne. Når vi tager ud og ser stederne, sker der noget med konfirmanderne, siger præst Erik Ladegaard.
Men hvorfor er det overhovedet Folkekirkens opgave at lave sådan en rejse?
- Jamen, det er det jo heller ikke nødvendigvis. Det er et forsøg. Men vi tror, det er et vellykket forsøg, fordi historien flytter ind i os, mener Erik Ladegaard.
Turen går blandt andet til Geneserat sø.
- Hvordan i alverden forklarer man et digitalt ungt menneske anno 2017, at her har en mand gået på vandet? Man fortæller historien – og så må den leve sit liv. Så må Helligånden gøre resten, siger han.
De 55 kommende konfirmander er vokset op i en tid, hvor terror er et begreb, de næsten ikke har kunnet undgå at høre om, siden de var små. Kristendommen handler om tro, håb og kærlighed - og også om kunsten at tilgive. En svær kunst.
- Hvis nogen har gjort noget slemt flere gange, så kan det godt være svært at tilgive. Selvom... det skal man jo, siger Mads Bjørnelund Rømer.
Tro eller tvivl. Rejsen til det hellige land har gjort Mads Rømer og eleverne klogere på det skrevne ord.
- Jeg har fået en hel masse viden om det her, som jeg ikke havde før, fortæller han.
Pilgrimsrejsen har kostet 5.000 kroner. Eleverne har selv betalt 2.000, mens resten kommer fra menighedsråd og sponsorer.
Du kan se en reportage fra Pilgrimsrejsen i 21Søndag i aften på DR1.