Det er ikke nyt for de lokale i Thyborøn i Nordvestjylland, at giftstoffer kan skjule sig i jorden.
I årevis har det været kendt, at giftdepotet ved Høfde 42 på Harboøre Tange rummer mere end 100 tons kemikalier - få kilometer fra Thyborøns byskilt.
Men nu har myndighederne afdækket, at der flere steder - også under Thyborøn by - er PFAS-stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
I den seneste tid er det påvist blandt andet i Banegravssøen syd for Thyborøn, i drænvandet under Thyborøn by og senest i vandprøver fra generationsforureningen ved Høfde 42. Derfor opfordrer myndighederne blandt andet til at kassere grøntsager, der er dyrket i haverne i et område i byen.
Chef for jordforureningskontoret i Region Midtjylland Morten Bondgaard er overrasket over omfanget af nye giftfund i området.
- Det er jo bekymrende, at vi tilsyneladende har så udbredt en PFAS-forurening på Harboøre Tange. Stort set alle de steder, vi har målt, har vi fundet det i grundvandet, siger han.
Der er også konstateret PFAS i græs på naturområdet Knopper Enge syd for Thyborøn og i blodprøver fra køer, der har græsset der.
Lokale tager udmeldingerne med ro
Flere af de lokale i Thyborøn tager dog de seneste udmeldinger med vestjysk sindsro. Karen Poulsen har forretningen Hilda Trikotage i det hus, der også var hendes barndomshjem.
- Min far havde en meget flot køkkenhave. Han var taxachauffør, og når han ikke kørte taxa, så var han i haven, og vi spiste mange grøntsager. Vi virker sunde, synes vi selv, siger hun.
Selv dyrker hun ingen grøntsager i haven i dag. Men mest fordi den magre sandjord og den salte vestenvind gør det mere end almindeligt svært.
Sidste år kom det frem, at borgere fra det vestjyske kystområde Thyborøn-Harboøre har større risiko for nogle typer af kræft. På egnen har de i årevis været vant til, at der kan gemme sig ting i jorden, man skal tage sig i agt for.
- Vi har jo egentlig altid haft noget, vi skulle passe på. I min barndom var der noget med kviksølv i fiskene. Men vi har jo spist meget fisk, fordi min bror var fisker, og det er jo gået alligevel. Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre. Vi kan jo ikke lave om på tingene. Vi kan bare prøve at gøre det så godt, vi kan.
Det er endnu uvist, hvor PFAS-stofferne i Thyborøn-området stammer fra. Region Midtjylland er i gang med yderligere vandprøver flere steder på Harboøre Tange og i Thyborøn Fjord.
- Vi skal forsøge at kortlægge det, før vi kan gøre noget ved det, og vi skal finde ud af, om det, vi finder i høfdedepotet, faktisk er anderledes, end det vi finder andre steder på Harboøre Tange, siger Morten Bondgaard fra jordforureningskontoret.
Han forklarer, at der er stor forskel på den hidtil kendte forurening i på Høfde 42 med akut toksiske stoffer - og så den nye med PFAS.
- De pesticider, vi har nede i suppen i giftdepotet, er ekstremt giftige. Kommer du i kontakt med nogle få dråber af dem, så dør du. Det gør du ikke med PFAS. Her er det de langsigtede effekter, man bekymret for, hvis man er i kontakt med det over mange år.
Regionsrådsformand Anders Kühnau forventer ikke, at PFAS-forureningen på Høfde 42 får betydning for den oprensning af generationsforureningen, man arbejder på at få iværksat.
- Men det betyder i hvert fald, at der er endnu et element, som skal håndteres i oprensningen, siger han.