Afgrøder fra haven skal kasseres efter nye giftfund: 'Vi har altid haft noget, vi skulle passe på'

Flere steder på Harboøre Tange er der påvist PFAS-stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

- Man skal passe på sig selv og leve så godt, man kan hver dag, siger Karen Poulsen, der er født og opvokset i Thyborøn, hvor der nu flere steder er konstateret PFAS-stoffer. (Foto: Allan Bo Poulsen)

Det er ikke nyt for de lokale i Thyborøn i Nordvestjylland, at giftstoffer kan skjule sig i jorden.

I årevis har det været kendt, at giftdepotet ved Høfde 42 på Harboøre Tange rummer mere end 100 tons kemikalier - få kilometer fra Thyborøns byskilt.

Men nu har myndighederne afdækket, at der flere steder - også under Thyborøn by - er PFAS-stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

I den seneste tid er det påvist blandt andet i Banegravssøen syd for Thyborøn, i drænvandet under Thyborøn by og senest i vandprøver fra generationsforureningen ved Høfde 42. Derfor opfordrer myndighederne blandt andet til at kassere grøntsager, der er dyrket i haverne i et område i byen.

Chef for jordforureningskontoret i Region Midtjylland Morten Bondgaard er overrasket over omfanget af nye giftfund i området.

- Det er jo bekymrende, at vi tilsyneladende har så udbredt en PFAS-forurening på Harboøre Tange. Stort set alle de steder, vi har målt, har vi fundet det i grundvandet, siger han.

Der er også konstateret PFAS i græs på naturområdet Knopper Enge syd for Thyborøn og i blodprøver fra køer, der har græsset der.

Lokale tager udmeldingerne med ro

Flere af de lokale i Thyborøn tager dog de seneste udmeldinger med vestjysk sindsro. Karen Poulsen har forretningen Hilda Trikotage i det hus, der også var hendes barndomshjem.

- Min far havde en meget flot køkkenhave. Han var taxachauffør, og når han ikke kørte taxa, så var han i haven, og vi spiste mange grøntsager. Vi virker sunde, synes vi selv, siger hun.

Selv dyrker hun ingen grøntsager i haven i dag. Men mest fordi den magre sandjord og den salte vestenvind gør det mere end almindeligt svært.

Sidste år kom det frem, at borgere fra det vestjyske kystområde Thyborøn-Harboøre har større risiko for nogle typer af kræft. På egnen har de i årevis været vant til, at der kan gemme sig ting i jorden, man skal tage sig i agt for.

- Vi har jo egentlig altid haft noget, vi skulle passe på. I min barndom var der noget med kviksølv i fiskene. Men vi har jo spist meget fisk, fordi min bror var fisker, og det er jo gået alligevel. Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre. Vi kan jo ikke lave om på tingene. Vi kan bare prøve at gøre det så godt, vi kan.

  • - Jeg gør, som jeg plejer: Passer på, hvad jeg spiser, skyller tingene godt, vasker hænder og er proper med mine ting. Det har jeg lært fra barnsben, og det holder jeg ved, siger Karen Poulsen, der har boet i Thyborøn hele sit liv. (Foto: Allan Bo Poulsen - DR Midt & Vest)
  • Hanne Lise Bøje og Tommy Bjørndal har købt Klitvej 13 i Thyborøn. Boligen ligger i det område, hvor myndighederne advarer mod at spise afgrøder fra haven. - Det er da noget utrygt, synes jeg. Da jeg første gang hørte om det, tænkte jeg: 'Jamen, du godeste, jeg har jo gået og plukket bær med mine børnebørn hernede langs søen, hvor det også er'. Men når man så snakker med de lokale thyborønboere, så mener de jo ikke, det er noget, vi skal være bange for, siger Hanne Lise Bøje. (Foto: Allan Bo Poulsen - DR Midt & Vest)
  • - Jeg vil ingenting gøre ved det. Jeg er blevet 82 år, og jeg kan ikke se nogen grund til, at jeg skal tage hensyn til det, siger Johan Præst Jensen om de seneste giftfund på Harboøre Tange. Han har boet i Thyborøn siden 1961. (Foto: Allan Bo Poulsen - DR Midt & Vest)
  • Myndighederne anbefaler, at man ikke spiser afgrøderne fra haver, blandt andet her på Klitvej i Thyborøn. Det kan for eksempel være gulerødder, kartofler, salat, rabarber, jordbær, æbler, pærer og lignende grønsager eller frugter. Det gælder ikke grønsager, der er dyrket i plantekasser i drivhus og er vandet med drikkevand fra husstanden, da forureningen ikke er konstateret i drikkevandet. (Foto: Allan Bo Poulsen - DR Midt & Vest)
1 / 4

Det er endnu uvist, hvor PFAS-stofferne i Thyborøn-området stammer fra. Region Midtjylland er i gang med yderligere vandprøver flere steder på Harboøre Tange og i Thyborøn Fjord.

- Vi skal forsøge at kortlægge det, før vi kan gøre noget ved det, og vi skal finde ud af, om det, vi finder i høfdedepotet, faktisk er anderledes, end det vi finder andre steder på Harboøre Tange, siger Morten Bondgaard fra jordforureningskontoret.

Han forklarer, at der er stor forskel på den hidtil kendte forurening i på Høfde 42 med akut toksiske stoffer - og så den nye med PFAS.

- De pesticider, vi har nede i suppen i giftdepotet, er ekstremt giftige. Kommer du i kontakt med nogle få dråber af dem, så dør du. Det gør du ikke med PFAS. Her er det de langsigtede effekter, man bekymret for, hvis man er i kontakt med det over mange år.

Regionsrådsformand Anders Kühnau forventer ikke, at PFAS-forureningen på Høfde 42 får betydning for den oprensning af generationsforureningen, man arbejder på at få iværksat.

- Men det betyder i hvert fald, at der er endnu et element, som skal håndteres i oprensningen, siger han.