Mange unge døjer med lavt selvværd og psykiske problemer. Og nu tager præsterne hånd om de unges kvaler.
For midt mellem bibellinjer og kirkegang kan de kommende konfirmander i Viborg Stift også komme til at tale om at være psykisk sårbar.
Stiftet er netop blevet en del af projektet Mindu der sætter fokus på psykisk sårbarhed i konfirmationsforberedelsen, og det emne passer godt ind, mener Henrik Stubkjær, Biskop i Viborg Stift.
- Meget konfirmandundervisning handler netop om livets store ting. Det handler om kærlighed, det handler om skyld og skam, og der har Mindu vist sig, at de er rigtig gode til at tage hul på den her snak, siger Henrik Stubkjær.
Projektet Mindu er en del af ungerådgivningen, Det Sociale Netværk, og de sender frivillige til konfirmationsforberedelser rundt om i landet for at lave workshops, der fokus på de unges psykiske helbred, og hvor der bliver talt om alt fra selvskade til spiseforstyrrelser.
Siden 2015 har projektet kørt med succes i København, Aarhus, Aalborg, Roskilde og Fyns Stift.
- Jeg oplevede, at de (konfirmanderne, red.) syntes, det var meget befriende, at man kunne snakke om at have det dårligt, og at det er noget, som rigtig mange unge mennesker har. Så de brød et tabu ved at tale om det indbyrdes, siger sognepræst i Hals Sogn, i Aalborg Stift, Sophie Nordentoft.
- Vi har opdaget, at konfirmationsforberedelsen er et rigtig godt fortroligt rum, hvor der er tid til at fordybe sig og snakke om de her problematikker, siger Maja Østergaard Hansen, der er projektleder i Mindu.
Biskoppen i Viborg Stift mener, at flere unge bruger præsten til at snakke med om problemer i tilværelsen, og derfor håber han, at Mindu workshoppen kan være med til at åbne de nye konfirmanders øjne for, hvad præsten kan bruges til.
- Rigtig mange præster er allerede i dag samtalepartnere med mange af de unge mennesker. Præster er uddannet til at tale om det, som virkelig betyder noget. Altså de store følelser, om kærlighed, afmagt og angst, siger Henrik Stubkjær.