Nye virksomheder med et socialt formål vinder frem

- Især kommunerne er blevet mere interesserede i de alternative virksomheder, fortæller Anne Worning, direktør for Center for Socialøkonomi.

Et gartneri, der skal ligge i et socialt boligbyggeri! Det er Holstebro kommunes bud på en socialøkonomisk virksomhed - lavet sammen med det lokale boligselskab, Sct. Jørgen. (© DR Fyn)

En ny trend vinder frem, når det gælder om at få folk ud på arbejdsmarkedet. Socialøkonomiske virksomheder, kaldes fænomenet.

I Holstebro har kommunen netop lavet en socialøkonomisk virksomhed sammen med det lokale boligselskab Sct. Jørgen. Nemlig et gartneri, der skal ligge i et socialt boligbyggeri!

Den Grønne Trekant hedder gartneriet, som skal placeres i boligområdet kaldet Trekanten.

En rigtig virksomhed

De ansatte skal være arbejdsløse fra lokalområdet, og gartneriet skal producere produkter på fair markedsvilkår,

- Det er jo i håb om, at vi kan lave elevpladser, lærepladser og gøre folk uddannelsesparate, så de kan komme videre i systemet,  fortæller kommunens projektleder, Alex Würtz.

Og så at forberede dem på arbejdsmarkedet?

- Ja, 100 procent, siger Alex Würtz.

Trend over hele landet

De socialøkonomiske virksomheder breder sig lige nu over hele landet, fortæller Anne Worning, der er direktør for det Nationale Center for Socialøkonomi:

- Vi oplever flere socialøkonomiske virksomheder. Jeg oplever måske specielt, at kommunerne er blevet mere interesserede i det, hvilket er rigtig godt og nødvendigt, siger direktøren.

Grundreglen er, at socialøkonomiske virksomheder skal have et formål ud over det at drive virksomhed. Og så skal et eventuelt overskud altid bruges på at opfylde dette formål. 

En socialøkonomisk virksomhed er altså ikke skabt for at skabe profit; men det er ok, hvis den får det. For så kan formålet finansieres.

- Vi har 800.000 uden for arbejdsmarkedet. Hvis vi skal have dem reintegreret på arbejdsmarkedet, må vi opfinde en ny virksomhedsform. Det er det, socialøkonomiske virksomheder er, for de kan tage nogle sociale beskæftigelsesmæssige hensyn, fortsætter Anne Worning fra Center for Socialøkonomi.

Flere sociale virksomheder

I Holstebro skal projekt Den Grønne Trekant ikke stå alene. For der er håb om at skabe endnu flere lokale socialøkonomiske virksomheder.

- Vi håber på, vi kan lave noget, som andre kan kopiere og bruge andre steder, fortæller projektleder Alex Würtz.

På sigt skal gartneriet Den grønne Trekant altså klare sig selv.

Men det er i første omgang 1,7 millioner kroner fra Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter, der skubber den socialøkonomiske virksomhed i gang.

FacebookTwitter