Nystiftet forening: Ulven skal udryddes ved lov og ikke krybskytteri

Foreningen Ulvefrit Danmark tager stærkt afstand fra nedskydning af ulv i Vestjylland.

Ulven er ikke velkommen i Danmark og skal fjernes fra den danske natur, mener den nystiftede forening Ulvefrit Danmark.(Foto: Naturhistorisk Museum og Aarhus Universitet)

Den nystiftede forening Ulvefrit Danmark tager skarpt afstand fra, at en 66-årig mand mandag eftermiddag ulovligt skød og dræbte en ulv på en mark nær Ulfborg i Vestjylland.

- Vi vil gerne have ophævet fredningen af ulven og få dem udryddet, men det skal ske på lovlig vis. At skyde ulve ulovligt er ikke måden at gøre det på, siger initiativtager til foreningen, Lis Rytter fra Aarhus.

Den nye forening blev dannet i aftes ved et møde i Ørnhøj. Omkring 300 personer mødte op til den stiftende generalforsamling. Cirka 150 meldte sig efterfølgende ind, oplyser foreningen, der dog endnu ikke har talt indmeldelserne endeligt op.

Den nye forening vil give ulvemodstandere en fælles stemme og arbejde på at få ændret EU-direktivet, der freder ulven.

Forsker: Brug for bedre kommunikation om ulven

De nuværende regler for at regulere ulve i Danmark giver kun mulighed for at skyde såkaldte problemulve, som ikke virker sky overfor mennesker. Myndighederne har endnu ikke givet sådanne tilladelser.

Hans Peter Hansen, som er forsker på Aarhus Universitet, Institut for Bioscience, siger, at sagen fra Ulfborg bekræfter nødvendigheden af, at man bliver bedre til at kommunikere med hinanden om forvaltningen af ulven.

- Så vi undgår den polarisering og skyttegravskrig, der foregår, som kan være med til at friste svage sjæle til at tage loven i egne hænder, siger Hans Peter Hansen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lund Larsen (V) har bebudet, at han vil søge opbakning i EU til at lempe reglerne.

Hans partifælle, Herning-borgmester Lars Krarup, lægger nu ekstra pres på ministeren.

På Facebook skriver Lars Krarup blandt andet, at han støtter den nye forening Ulvefrit Danmark og støtter, at ulvebestanden skal reguleres.

- Jeg ærgrer mig over, at den slags beslutninger skal tages i Bruxelles. På med arbejdshandskerne gode minister, skriver Lars Krarup.

Udmeldingen glæder Lis Rytter, initiativtager til den nye forening.

- Jeg er glad for hver eneste støtte. Vi mener, at ulven er nødt til at blive fuldstændig udryddet i Danmark. Vi har ikke de store vidder til den, mener hun.

DN: Vigtigt med debat baseret på fakta

Danmarks Naturfredningsforening, som er positiv stemt over for ulven, hilser det velkommen, at ulvemodstandere nu får et talerør.

- Alle synspunkter og holdninger i ulvedebatten er velkommen. De er bare vigtigt, at diskussionen foregår med respekt for forskellige synspunkter og med udgangspunkt i faglighed og fakta.

- Der bliver sagt helt utroligt meget forvrøvlet sludder om ulve, siger biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening.

Foreningen Ulvefrit Danmark vil nu gå i gang med at danne lokalforeninger. I første omgang i Aarhus og Nordjylland.

Den 66-årig mand, der nu er sigtet for at skyde en ulv, nægter sig skyldig.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.