Nyt borgerforslag: Staten skal rydde op på store giftgrunde

Vi vil tvinge Folketinget til at bekende kulør. Sådan lyder det fra folkene bag et nyt borgerforslag.

Giftdepotet ved Høfde 42 har i årevis været diskuteret. Billedet er helt tilbage fra 2001, hvor en af kystdirektoratets oprydningsfolk ser på cementrør, hvorigennem der tages prøver af giftdepotet under sandet (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Staten skal overtage oprensningen af store giftgrunde som Høfde 42 på Harboøre Tange eller Kærgaard Plantage.

Sådan lyder et nyt borgerforslag til Folketinget. Hvis forslaget opnår 50.000 støtter, skal det behandles i Folketinget.

I dag er det regionerne, som står for oprensning af giftgrunde. Men ifølge det nye borgerforslag skal staten overtage opgaven på de steder, hvor det koster over 30 millioner kroner at rydde op.

- Realistisk set er det kun staten, der kan klare opgaven, siger Dina Raabjerg fra Ikast, som er en af forslagsstillerne.

- Med borgerforslaget vil vi tvinge Folketinget til at bekende kulør i sagen om giftdepoterne, siger hun.

Ved Høfde 42 vil det koste 250 millioner kroner at fjerne giftdepotet. Det nye borgerforslag har nu et halvt år til at nå de 50.000 støtter.

Det mål nåede et borgerforslag om at afskaffe uddannelsesloftet for nyligt som det første i danmarkshistorien - og det skal derfor behandles i Folketinget.

Stop Vesterhav Syd droppet

Til gengæld har foreningen Stop Vesterhav Syd nu opgivet sit borgerforslag om, at Folketinget skal ændre placeringen af de kystnære havmølleparker ved Vestkysten.

- Vi har nået godt 4.000 underskrifter, så realistisk set har vi nu lagt forslaget ned, siger Preben Greibe.

Stop Vesterhav Syd startede med at indsamle underskrifter allerede inden, Folketingets nye hjemmeside borgerforslag.dk gik i luften den 24. januar.

- Det viste sig, at vi ikke bare kunne overføre underskrifterne fra vores egen hjemmeside til hjemmesiden borgerforslag.dk. Derfor skulle vi reelt starte forfra, og når vi ikke er nået højere end de 4.000 underskrifter, er det ikke umagen værd, siger Preben Greibe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk