Ølsmagning og gudstjenester: Frivillige har reddet Næssundfærgen

En frivillig gruppe har givet nyt liv og overskud på bundlinjen til Næssundfærgen.

I marts 2016 blev Næssundfærgen erklæret bevaringsværdig af Skibsbevaringsfonden. Derefter blev skibet gået igennem på værftet og penge samlet ind, så det kunne gøres sejlklar. (Foto: M/F Næssund)

Tax free-shop, ølsmagning og en trimmet sejlplan har været med til at vende Næssundfærgen fra en underskudsforretning til en overskudsforretning.

- Det viser, at en frivillig forening kan noget, som kommunen ikke kan, siger Henrik Olsen, der er formand for Næssundfærgens Venner.

Den gamle færge M/F Næssund sejler mellem Thy og Mors. I 2015 smækkede Thisted og Morsø Kommuner pengekassen i. Færgesejladsen havde et driftsunderskud på tre millioner kroner om året. Men det rettede den frivillige gruppe Næssundfærgens Venner op på.

- I vores første driftshalvår fik vi vendt underskuddet til et overskud på 200.000 kroner. Vi har haft cirka 30 forskellige arrangementer, blandt andet ølsmagning og gudstjenester, siger Henrik Olsen.

Den gamle træfærge bliver også brugt til tursejladser, og hvis færgepassagererne bliver lækkersultne, så er der lokale varer ombord.

- Selvfølgelig skal en ordentlig færge have tax free, siger Henrik Olsen og tilføjer, at varerne ikke er skattefrie.

- Men vi er altid villige til at gøre en godt handel, siger Henrik Olsen.

(Foto: M/F Næssund)

Næssundfærgen sejler 32 ture hver dag og har fire lønnede medarbejdere. En af dem er Poul Erik Odgaard, der er færgeskipper og har styret Limfjordsfærger i 25 år.

- Fjorden har altid betydet meget for de mennesker, der bor heromkring. Hvis ikke den her sejler, så vil de små områder her i periferien dø fuldstændigt, når der ingen forbindelse er over fjorden, siger han.

Poul Erik Odgaard er glad for, at frivillige har taget initiativ til at drive færgen, men mener at kommunerne bør løfte opgaven.

- Det kan godt være en øjenåbner for politikerne. At det her ikke bare er noget, der skal lukkes ned.

Siden færgen kom på vandet igen, har flere fonde og nu også begge kommuner støttet Næssundfærgens Venner økonomisk. Pengene fra kommunerne går ikke til drift, tilføjer Henrik Olsen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.