Østerild: Blinklys på vindmøller fortsætter af hensyn til jagerfly

Forsvarskommandoen er utryg ved radarstyring af lysmaster ved testcentret nær Østerild.

Om aftenen og natten er de kraftige lysglimt fra de høje master generende for naboerne til vindmølletestcentret i Østerild. Men Forsvarskommandoen beholder dem tændt hele tiden. (Foto: Helge Røjle- DR)

Hensynet til F-16 og andre af Forsvarets fly forsinker en løsning på de blinkende lysmaster ved testcentret for store vindmøller i Østerild Klitplantage.

De kraftige blinklys fra de 250 meter høje lysmaster har været det mest generende for lokalbefolkningen ved testcentret nær Østerild.

Testcentrets ejer DTU Vindenergi håbede at kunne slukke for lysglimtene allerede sidste efterår, takket være en nyt radarstyringssystem.

Men det er endnu ikke sket, forklarer Peter Hjuler Jensen fra DTU Vindenergi.

- Forsvaret er ikke trygge ved radarstyringen og vil derfor have en back up i form af dæmpet rød belysning på master eller møller, siger han.

Peter Hjuler Jensen er viceinstitutdirektør hos DTU Vindenergi med ansvar for det nationale testcenter for store vindmøller. Han har i denne uge holdt møde med Værnsfælles Forsvarskommando for at finde en løsning.

- Vi kan sagtens forstå Forsvarskommandoens synspunkter, for de har jo nogen hurtigtflyvende F 16-fly, som de passer godt på. De skal også være i stand til at se vores høje master og møller, når de foretager lave flyvninger, siger han.

Omvendt så er en fast belysning på testmøller, som jævnligt udskiftes, ikke optimalt set fra testcentrets side. Derfor fortsætter forhandlingerne med Forsvaret, og folk i Østerild og omegn må leve med blinklysene i nattemørket i endnu nogen tid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk