Orkaner giver mere naturvenlige skove

Orkanen Bodil kostede dyrt i de vestjyske plantager, men stormen fører nu til en op til 30 år hurtigere omplantning til mere naturvenlig skovdrift.

Et gammelt bøgetre i skoven ved Ørslev Kloster klarede ikke stormen. Det gule bånd viser, det snart skal fældes, så der bliver plads til friske nye træer. (Foto: Birgitte Melbye © DR)

Orkaner forvandler skove i på rekordtid. Naturstyrrelsen har længe arbejdet på at gøre skovene mere naturlige og lyse frem for at være meget målrettede til produktion.

Nu bliver tempoet hævet med 20-30 år.

Halvanden million træer erstatter tabet efter Bodil

Halvanden million små træer skal i jorden i Stråsø Plantage i Vestjylland som erstatning for de mange grantræer, der faldt under specielt orkanen Bodil.

Og det bliver en meget anderledes skov i fremtiden, fortæller skovrider Thomas Borup Svendsen fra Naturstyrelsen Vestjylland:

- Vi planter 40 procent løvtræer som eg og bøg og 45 procent lystræer som skovfyr og lærk, siger skovrideren.

Bodil satte tempoet op med 20-30 år

200.000 kubikmeter træ faldt for Bodil i Vestjylland, og det betød et stort økonomisk tab for Naturstyrelsen, understreger Thomas Borup Svendsen.

Men det gode ved historien er altså, at den ønskede omstilling til mere naturnær skovdrift kommer til at gå 20 eller 30 år hurtigere end ellers planlagt.

- Desuden bliver der flere åbne områder inde i skoven. Det bliver derfor en skov med meget mere liv end den mørke produktionsskov, som faldt for orkanen, siger skovrideren.

Den ny skov i Stråsø Plantage kommer til at dække et areal svarende til omkring 2000 parcelhusgrunde. Et tilsvarende areal skal plantes til på samme måde i Frøslev og Bommerlund Plantage i Sønderjylland.