Overset forklaring på ufrivillig barnløshed: "Vi må helt ind i sædcellernes dna for at finde svar"

Nyt projekt på fertilitetklinik i Skive skal kaste lys over sædcellens indre.

Ikke tidligere er skader på sædcellers dna undersøgt så grundigt i hele verden, som de er på vej til at gøre på fertilitetsklinikken i Skive. (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Du ved godt, at det gavner helbredet at droppe smøgerne, spise sundt og dyrke motion. Men det kan også være afgørende for, om et par kan blive forældre eller ej.

Det viser de foreløbige resultater af en undersøgelse, som Fertilitetsklinikken i Skive under Region Midtjylland har sat i gang.

Det sunde liv modvirker nemlig såkaldte dna-brud i sædceller.

- Med hensyn til at ændre på arvematerialet er der en del undersøgelser, der tyder på, at livsstilsomlægninger som rygestop, kostændringer og motion faktisk kan ændre og reducere antallet af dna-brud, forklarer professor Peter Humaidan.

Sædkvaliteten hos yngre mænd er generelt faldende, og det bekymrer forskerne. For få og for sløve sædceller kan forklare ufrivillig barnløshed, og det er allerede påvist. Men en anden og i nogen grad overset årsag kan netop være skader i sædcellernes dna.

Ligger man over 15 procent såkaldte "dna-brud", så er der stor sandsynlighed for, at sæden ikke kan befrugte æggene. Men en almindelig mikroskopisk undersøgelse af en sædprøve er ikke nok til at afgøre, om dna-brud er årsagen til udebleven graviditet.

Og det er, hvad det nye forskningsprojekt i Skive har til formål at gøre.

- Vi må helt ind i sædcellernes dna for at finde svaret. Ved dna-undersøgelsen graver vi det spadestik dybere for at finde ud af, om der er brud på "svellerne" mellem dna-strengene i cellen. Sådanne brud kan ødelægge sædcellens evne til at befrugte et æg, forklarer han.

Undersøgelsen i Skive er kun lige begyndt, og over de næste tre år skal over 2000 mænd screenes. De første forsøg går godt.

- Vi kan se en effekt på dna-bruddene. For nogle mænds vedkommende en virkelig drastisk positiv effekt, siger Peter Humaidan.

Resultaterne viser sig ofte i løbet af nogle få måneder.

Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet i Skive er flere gange blevet kåret som landets bedste.