Oversvømmelser i Holstebro bliver nu løst

Beredskabet vinder kampen mod vandet, og politikerne har fundet en løsning, som sikrer byen

Trætte beredsskabsfolk lader op til kampen mod oversvømmelser i Holstebro. (Foto: Allan Høyer © (c) DR)

Beredskabsfolk ser ud til endelig at vinde en mange timer lang kamp mod vandmasserne fra Storåen, der har oversvømmet flere bygninger i det centrale Holstebro.

Lidt efter middag ødelagde vandet ellers flere timers arbejde med at rydde op. Barrieren af sandsække, der var sat op ved branddøren til diskotek Buddy Holly, bristede af kraften fra vandet.

Døren er skyld i de massive oversvømmelser på diskoteket, Hotel Royal, Ringkøbing Landbobank, Balletskolen og Musikteatret.

Holstebro har været hårdt ramt af oversvømmelser de seneste dage.

Løsningen er større sække

Mogens Eliassen, der er indsatsleder hos Holstebro Brand og Redning, er manden, der nu har sat en prop i vandet.

- Nu har vi fået fat i nogle bigbag-sække, som vi har spændt ud over døren og skakten til Buddy Hollys nødudgang. Dem har vi fyldt med sandsække. Det tegner til, at det lykkes, fortæller han.

Barrikaden har fået vandstanden til at falde markant i bygningen. Derfor er redningsfolkene begyndt at sikre døren indefra også.

- Så kan vi få pumpet det sidste vand ud, siger Mogens Eliassen.

"Vi er trætte af, at hver gang vi har de her ekstreme hændelser, så står medier i landet her i Holstebro. Vi vil kendes for noget andet end vand i kælderen."

Karsten Filsø (SF), formand, udvalg for natur, miljø og klima, Holstebro

Problemet vender tilbage

Oversvømmelserne er et problem, der vender stort set hvert år. Men selvom de lokale har diskuteret løsninger lige så længe, er der endnu ikke fundet en løsning.

Én af metoderne til at undgå en oversvømmelse er at lede vandet fra Storåen ud over markerne i området, inden de når til byen.

Nu tilbyder 35 landmænd og lodsejere ved Aulum øst for Holstebro at indgå en aftale, hvor de stiller deres jord i ådalen til rådighed for oversvømmelse. Formanden for vandlauget, Jens Kristian Nielsen, fortæller, at de er klar til at hjælpe i perioder, hvor der kommer voldsomme mængder regn:

- Vi kan tilbyde at aftage noget af vandet og lægge det ud på markerne, indtil det kan blive ledt ud gennem åen i Holstebro, siger han.

Her kan du se, hvordan beredskabet kæmpede mod vandmasserne, da oversvømmelserne for alvor satte ind.

Kommunen ville ikke svare

Men kommunen har aldrig reageret på henvendelsen fra landmændene, fortæller Jens Kristian Nielsen:

- Det undrer mig egentlig lidt, og nu står vi igen med hele byen under vand. Det virker mærkeligt.

Kommunen er dog klar til at takke ja, lyder det fra Karsten Filsø (SF), som er formand for Holstebro Kommunes udvalg for natur, miljø og klima.

- Vi har grundigt analyseret mulighederne og har fundet en løsning, som lige nu er på vej igennem det politiske system, siger han.

"Med løsningen her tager vi højde for de klimaændringer, der er estimeret de næste hundrede år."

KARSTEN FILSØ (SF), FORMAND, UDVALG FOR NATUR, MILJØ OG KLIMA, HOLSTEBRO

Løsningen skal sikre 100 år frem

Løsningen har tre ben. Det første er en dæmning, hvor et slusesystem lukker vandet væk fra byen, når trykket er kritisk. Den skal ligge i området ved Tvis og Mejrup, og det kræver en aftale med landmændene.

Samtidig skal Vandkraftssøen graves større ved ringvejen, så der er mere plads til vand. Og så skal der bygges et højtvandsværn langs med vigen i midtbyen, der beskytter mod at vandet trænger ind i bygningerne.

- Vi er trætte af, at hver gang vi har de her ekstreme hændelser, så står medier i landet her i Holstebro. Vi vil kendes for noget andet end vand i kælderen, siger Karsten Filsø.

- Med løsningen her tager vi højde for de klimaændringer, der er estimeret de næste hundrede år, siger han.

Hvorfor har I diskuteret det her i årevis, før I har fundet en løsning?

- Ja, vi har diskuteret det i årevis, men der har været mange forskellige løsninger. Men nu er vi og Vestforsyning nået frem til, at det her er det svar, som vil have en reel effekt.

Karsten Filsø tør dog ikke love, at foranstaltningerne er klar, inden byen bliver truet af oversvømmelser næste gang.

- Realistisk set kan vi lave det her i 2017, siger han.

Offentlig pulje dækker måske skaderne

De, der er ramt af skader efter oversvømmelserne, bliver måske reddet af den offentlige oversvømmelsesordning. Selvom oversvømmelserne i Holstebro ikke skyldes stormflod, kan skaderne alligevel godt være dækket. Det skriver Stormrådet på sin hjemmeside:

- På baggrund af meldingerne fra offentligheden virker det sandsynligt, at områder omkring blandt andet Holstebro kan være ramt af oversvømmelser fra søer og vandløb. Derved er det muligt, at skaderne kan være dækket af oversvømmelsesordningen.

Stormrådet har bedt Naturstyrelsen om en umiddelbar vurdering af, om Holstebro-området har været ramt af skader, der dækkes af ordningen.

Holstebro (Foto: DR Midt & Vest © dr)

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.