P-piller, insektbid og børneorm: Vi spilder lægevagtens tid med unødvendige opkald

Hvert femte opkald til vagtlægen kan vente. Region Midtjylland starter ny kampagne op for at mindske problemet.

Læge Poul Kraghede er en af dem, der oplever, at alt for mange ringer til lægevagten unødvendigt. Det sker især i hverdage mellem klokken 16 og 18. (Foto: Rune Borre-Jensen / Region Midt)

Mange af os er for hurtige til at taste nummeret til lægevagten.

Mindst hvert femte opkald til lægevagten i Region Midtjylland skulle have været et opkald til patienternes praktiserende læge i stedet.

Det viste en undersøgelse allerede i 2011, og problemet er bestemt ikke blevet mindre i dag. Det vurderer Poul Kraghede, der er læge og medlem af lægevagtsudvalget i Region Midtjylland. Derfor sætter regionen nu en ny kampagne i gang for at mindske de unødvendige opkald.

- Det er jo et problem, fordi så kan de syge ikke komme igennem til vagtlægen, siger Poul Kraghede.

På Fyn og i Syd- og Sønderjylland er det også et problem. Her viste en opgørelse fra Region Syddanmark tidligere på året, at en tredjedel af borgerne kan vente med at ringe til lægevagten.

Flere af opkaldene er fra folk, der står og mangler en ny recept på for eksempel p-piller eller blodtryksmedicin. Men det er ikke vagtlægens opgave.

- Der kan jo være alvorlig tilstand, hvor man ringer til vagtlægen, og så kan det være uheldigt, hvis man skal vente i 10-15 minutter i telefonen. I yderste konsekvens kan det være direkte farligt, siger han.

Nu skal en ny kampagne fra Region Midtjylland få borgerne til at undgå at ringe til vagtlægen, når det ikke er nødvendigt.

I flere situationer er det nemlig ikke ikke nødvendigt at ringe til lægevagten. For eksempel hvis ens barn er plaget af børneorm, som kan være ubehageligt, men som ikke er farligt. Det samme gælder ved langvarige lidelser og insektbid.

For at komme de mange unødvendige opkald til livs mener Poul Kraghede, at vagtlægerne skal sige fra.

- En af løsningerne kan være, at vagtlægerne siger: "Det kan ikke lade sig gøre, du kan ikke få fornyet medicin". Det vil jeg også opfordre mine kollegaer til, hvis det ikke er livsnødvendig medicin, man ringer om.

Lægevagten i Region Midtjylland får cirka 700.000 opkald om året.

Du skal ikke ringe til lægevagten med

  • Langvarige lidelser: Hvis du for eksempel har haft ondt i ryggen i 14 dage eller har været døv på det ene øre i lang tid og bare ikke kan holde det ud en dag længere, så skal du stadig vente på, at din egen læge åbner.

  • Børneorm: Det er ubehageligt, men ufarligt. Vi skal vænne os til at acceptere lidt mere ubehag, inden vi ringer til lægevagten.

  • Receptfornyelse: Du skal ikke ringe, hvis du har glemt at forny din recept på p-piller, antidepressiv eller blodtryksnedsættende medicin. Den slags medicin kan du godt undvære en dag eller to, uden at der sker noget, fordi der er tale om forebyggende medicin, der virker over lang tid.

  • Insektbid: Det kan være ubehageligt, men det er meget sjældent farligt.

  • Ring altid til lægevagten, hvis du har svært ved at få luft eller er konfus og forvirret.Kilde: Region Midt

Facebook
Twitter