På røven eller på vej til at score kassen? Kaspers minkfarm gik konkurs allerede i marts

Det er gået skidt i minkbranchen de senere år, men nogle mener, at det var på vej til at vende.

Kasper Steffensen havde 20.000 mink på sin farm ved Thisted, men problemer med avlen og dårlig økonomi tvang ham til at lukke stedet i marts. (Foto: Sean Kelly Christensen - DR Midt & Vest)

Burene har længe stået tomme på Kasper Steffensens minkfarm i Thisted.

Mens 'corona' endnu var et nyt ord i danskernes munde, måtte han efter 14 år som avler dreje nøglen om i marts.

Det kneb med økonomien, efter at hele besætningen få år tidligere måtte slås ned på grund af sygdom, og de nye dyr gav ikke tilstrækkeligt gode hvalpe.

- Vi var simpelthen ikke dygtige nok til at lave det avlsresultat, der skulle til for at komme videre, siger han selv.

Samtidig var priserne på minkskind lave.

Og så sagde banken stop.

Dermed er Kasper Steffensen én af de minkavlere, der ikke klarede den nedtur, som branchen har været i, længe før coronaen begyndte at fyge gennem minkfarmene.

66 pelsdyravlere er gået konkurs siden 2018, viser tal fra Danmarks Statistik.

'Vi var så uheldige at rende ind i sygdom, hvor vi var nødt til at slå vores besætning ned, så vi skulle have sat ny besætning ind. Det var rigtig, rigtig dyrt, forklarer Kasper Steffensen. Derefter fulgte to-tre år med et dårligt hvalperesultat og lave priser på minkskind i branchen. I marts blev han erklæret konkurs. (Foto: Sean Kelly Christensen - DR P4 Midt & Vest)

Advarselslamperne har blinket i pelsdyrbranchen siden 2018.

Det viser en analyse, som kreditvurderingsfirmaet Experian har udarbejdet for DR Nyheder på baggrund af regnskaber fra flere end 200 firmaer inden for pelsavl.

- Det er en branche, der performer langt dårligere end gennemsnittet af alle brancher, som vi ser det lige nu. Det er er branche, der har det svært, siger Bo Rasmussen, nordisk salgsdirektør i Experian.

Næsten halvdelen af selskaberne har kørt med 'høj' eller 'meget høj risiko', hvilket er mere end i andre brancher.

Samtidig har knap hver fjerde virksomhed været i 'konkursretning'. Det betyder, at virksomheden taber penge, samtidig med at den enten har negativ egenkapital eller mindre end mindstekravet, når det gælder den indbetalte startkapital.

  • I 2019 fik minkavlerne kun en tredjedel per skind i forhold til rekordåret 2013. Det var med til at trække tæppet væk under Kasper Steffensens minkfarm i Thisted. (Foto: Sofie Skov - DR Midt & Vest)
  • Siden 2013 er eksporten af minkskind faldet fra knap 13 milliarder til knap 5 milliarder kroner sidste år. (Foto: Sofie Skov - DR Midt & Vest)
  • 2019 bød på et tab hos hver avler på i gennemsnit 700.000 kroner. (Foto: Sofie Skov - DR Midt & Vest)
1 / 3

Alligevel er Kasper Steffensen sikker på, at økonomien i minkbranchen ville være vendt - hvis det ikke havde været for coronakrisen.

- Vi havde også nedgang i 2009, hvor vi så fik tre år med tre gange så høje priser, så det er ikke noget, der som sådan er skræmmende, siger han.

Derfor bør politikerne ikke kun udmåle kompensationen ud fra de seneste dårlige år, mener han.

- Der er nogle, der ville have klaret sig rigtig, rigtig godt videre frem i mange, mange år, og der er selvfølgelig også nogle, der ville falde fra. Men sådan er det jo inden for alle erhverv, siger Kasper Steffensen.

Ren nedtur eller en tur i karussellen?

Lige nu forsøger politikerne på Christiansborg at finde frem til, hvor meget minkbranchen er værd.

Spørgsmålet er komplekst og er en af årsagerne til, at forhandlingerne om kompensation til minkavlerne bliver ved med at trække ud.

For er det en branche i knæ, eller en branche, der om kort tid kunne gøre et stort comeback?

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, ser en branche i knæ.

- Hvis ikke man har fulgt branchen tæt, går man med en opfattelse af, at det her er et væsentligt eksporterhverv, og avlerne tjener mange penge. Men det er ikke tilfældet, når vi ser på data. Man kan tydeligt se, at det er en branche, som over en tre-fire år har været markant presset, siger han.

Men hvis man betragter branchen i et større tidsperspektiv, kan billedet se anderledes ud.

Det er nemlig altid gået op og ned for minkavlerne, så man skal ikke kun se på priserne lige nu, påpeger seniorrådgiver på Københavns Universitet, Henning Otte Hansen.

- Vi har set mere end en halvering af verdens samlede udbud af minkskind, og et faldende udbud vil også før eller siden give prisstigninger. Jeg tror faktisk, at de er ved at nå bunden. Vi har små lagre og et markant faldende udbud, så der faktisk er grobund for at få en prisstigning i de kommende måske et-to år, siger han.

Værdien af eksporten af minkskind er faldet med 63 procent siden 2013 og lå på 4,9 milliarder kroner i 2019.

Kasper Steffensens minkbure blev tømt for dyr, efter han gik konkurs med sin minkfarm i marts, så han fik ingen økonomisk kompensation med sig, da han forlod branchen. (Foto: Sofie Skov - DR Midt & Vest)

I Thisted ærgrer det Kasper Steffensen, at han ikke kunne fortsætte som minkavler. Men han er ikke ligefrem ked af, at han går glip af den kompensation, som hans kolleger har udsigt til at få med sig, når de forlader branchen på grund af corona. Tværtimod.

- Nej, for søren da! Nej, nej, nej! Jeg er så lykkelig for, at vi ikke skal igennem det cirkus, siger han.