Pårørende til forsvunden dement: Giv ham en GPS

Familien til en 89-årig, der forsvandt i næsten et døgn, frygter, at det vil ske igen.

Politiet har i år eftersøgt 17 forsvundne folk i Midt- og Vestjylland. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

I weekenden forlod en 89-årig dement sit plejehjem i Vemb vest for Holstebro. Han var forsvundet i et døgn og blev fundet i god behold, men solskoldet og dehydreret ved Storåen.

- Vi har svært ved at sove om natten, fordi vi er evigt nervøse for, om han forsvinder igen. Han er et udemenneske, og han vil bare ud. Det er rent held, at han kom hjem uskadt, siger svigersøn Brian Flink.

Det er femte gang, at den 89-årige er forsvundet. De første gange var det i tre til seks timer. Derfor ønsker familien, at han får en GPS på, så man kan spore ham, hvis det skulle ske igen.

- Plejehjemmet vil også gerne give han en GPS på. Men de er nødt til at søge om det gennem kommunen. De mener, det er for dyrt, forklarer Brian Flink.

Det er 17. gang i år, at Midt- og Vestjyllands Politi har eftersøgt en forsvunden person med helikopter og hunde. Det kræver mange ressourcer, og derfor støtter indsatsleder Jan Struve ideen om at kunne spore de demente.

Den primære forhindring mod GPS er, at det krænker den grundlovssikrede personlige frihed, forklarer Gitte Kærgaard, som er forkvinde for Alzheimerforeningens Midt Vest-afdeling.

- Den ret har vi alle sammen, også selvom vi har en demenssygdom. Det er jo en form for magtanvendelse at overvåge folk med en GPS, siger hun.

Derfor kræver Serviceloven, at der skal en dispensation til, hvis plejepersonalet skal overvåge en dement med en GPS.

Derimod er det lovligt for ægtefæller at holde øje med, hvor deres demente ægtefælle befinder sig.

- Man kan eksempelvis udstyre den demente med en Iphone, så ægtefællen kan følge med via app'en 'find min Iphone', siger Gitte Kærgaard.

På Facebook får sagen med den 89-årig flere private til at kalde på en lovændring, så demente kan overvåges med GPS.

Hvis Holstebro Kommune igen siger nej til at GPS-overvåge den 89-årige, så planlægger de pårørende at tage sagen i egen hånd. - Så køber vi selv en GPS, så vi kan tracke ham hjemmefra. Men det bliver selvfølgelig en ekstra belastning, at vi skal holde øje hele tiden, siger svigersønnen Brian Flink.

Facebook
Twitter