Pas på: Det kan koste dig 2.000 kroner, hvis du ikke har din hund i snor

Politiet har færre sager med hundeejere, der ikke har styr på deres firbenede ven.

Antallet af anmeldelser for løse hunde er faldet fra 5.005 i 2010 til 525 i 2017. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Det er langt fra alle, som er lige begejstrede for at møde løse hunde, når de færdes på offentlige steder.

Men det tyder på, at hundeejere er blevet bedre til at have styr på deres kæledyr.

Antallet af sager, hvor politiet har sager om løse hunde, er nemlig faldet markant.

Siden 2010, hvor en ny og skærpet hundelov blev vedtaget, er antallet af anmeldelser faldet fra 5.001 til 525 i 2017. Faldet er tilsvarende for antallet af sigtelser, hvor det i samme periode er faldet fra 3.082 til 354. Det viser tal fra Rigspolitiet.

- Faldet skyldes nok, at det er gået op for folk, hvor alvorligt det er, siger Peder Christensen, der er politikommissær ved Midt & Vestjyllands Politi, hvor antallet af anmeldelser fra 2010 til 2017 er faldet fra 574 til 193.

- Det er nok primært på grund af hæftige bøder, men også fordi vi mange gange via pressen har forsøgt at gå ud og fortælle, at det er vigtigt, at man holder styr på sin hund, siger politikommissær ved Midt & Vestjyllands Politi Peder Christensen.

Og han glæder sig over faldet af sager.

- Løse hunde er en fare for mennesker, trafikken og andre dyr, og det er der en årsag til. Så det fylder en del hos os, siger Peder Christensen.

Hundefører: Ikke alle kan kalde sin hund til sig

En undersøgelse fra Friluftrådet viser, at 60 procent af os ikke bryder os om, at en hund kommer løbende, hopper op, snuser eller gerne vil hilse på anden vis.

Derfor opfordrer hundeadfærdskonsulent hos Danmarks Civile Hundeførerforening Carsten Retoft hundeejere til at have respekt for andre, der færdes på gader, stræder og i naturen.

Carsten Retoft er formand for Danmarks Civile Hundeførerforening og har fuldstændig styr på sin ni måneder gamle Djengis. (Foto: Thomas Bach Poulsen)

- Inden for by og bymæssig bebyggelse skal du have snor på din hund, og det skal være en kort snor. Men udenfor er det hundeførerens ansvar, at hunden ikke strejfer omkring. Det vil sige, at hvis man møder folk, som går et sted uden snor på sin hund, bør man som minimum kunne kalde sin hund til sig, fortæller Carsten Retoft

I hundeloven står der blandt andet, hunden skal "føres i bånd eller er i følge med en person, som har fuldt herredømme over dem."

- Uanset hvor venlig og rar ens egen hund er, er man nødt til at foregribe den situation, at den person, man møder, ikke bryder sig om hunde, fortæller Carsten Retoft.

Selv om han selv har styr på sin ni måneder gamle hund, Djengis, og kan kalde ham til sig i alle situationer, oplever han dog ofte, at det ikke gælder for flere hundeejere.

- Det er mit indtryk, at folk har svært ved at kalde hundene til sig. Ikke når de går alene, og der er forholdsvis stille, men hvis der sker noget, og der kommer rådyr, hare eller anden hund, eller der kommer en kondiløber, så er det svært at kalde hunden til sig, siger Carsten Retoft.

Meld det til politiet

De løse hunde behøver ikke at have truende adfærd, før det kan blive en sag for politiet understreger Peder Christensen.

- Når hundeloven siger, at en hund skal føres i snor eller under ledsagelse af en, som har fuld herredømme over en hund, så skal den selvfølgelig det. Er den ikke det, er det en overtrædelse af hundeloven, siger Peder Christensen.

(Foto: Grafik: DR © (c) DR)

Hvis man opdager sin egen eller en anden hund på flugt, bør man melde det til politiet.

- Det kan ske på mange måder, at en hund bliver væk, og så vil vi gerne have, at folk kontakter os med det samme og siger okay, min hund er løbet væk, og det kan være sket i et øjebliks uopmærksomhed. Hvis de ringer ind til os, registrerer vi det. Hvis hunden bliver fundet, og vi kan genforene ejer og hund, så gør vi ikke mere end det, siger Peder Christensen.

Hvis man overtræder loven risikerer man en bøde på 2000 kroner.

Regler i en hundeskov

  • I Naturstyrelsens hundeskove må du lade din hund løbe frit - under forudsætning af, at du har "fuldt herredømme" over hunden. Det svarer helt til indholdet i hundelovens bestemmelser om "fuldt herredømme".

  • "Fuldt herredømme" betyder ifølge tidligere domme, at hundeføreren kan standse hunden, hvis den fx angriber andre dyr og mennesker. Det betyder helt bogstaveligt, at hunden skal have tæt kontakt til føreren og ikke må genere andre gæster, hunde eller det vilde dyreliv, fx ved at true eller løbe efter dem.

  • Hunde som ikke fx prompte kommer på kald skal derfor føres i snor eller holdes ved fod. Det er som udgangspunkt hundeføreren, som har ansvaret for at undgå konflikter.Kilde: Naturstyrelsen

Facebook
Twitter